SOTHEBY'S

SOTHEBY'S
Press Release

ANTIEK VAN ALTHORP
LANDGOED VAN DE FAMILIE SPENCER

Veiling op Althorp omvat grote collectie familierijtuigen

Sotheby's maakt met veel genoegen bekend dat zij door Graaf Spencer is aangezocht om kunst en antiek ter veiling te brengen, afkomstig van Althorp (in Northamptonshire, UK). Althorp is het landgoed waar de familie Spencer resideert sinds de Tudor periode en waar ook Prinses Diana opgroeide.

De veiling op Althorp omvat meubelen, schilderijen, porselein, boeken en kunstvoorwerpen, maar ook zadels en paardentuig van de vroegere stallen van Althorp. Ook zal de grootste collectie rijtuigen ooit op een Brits landgoed aangeboden, onder de hamer komen. De veiling vindt plaats op dinsdag 19 juni 2001 op het landgoed Althorp. Voorafgaand aan de kijkdagen op Althorp, zal een selectie hoogtepunten worden getoond bij Sotheby's in New York en in Londen.

Henry Wyndham, chairman van Sotheby's Europa, zegt: "Op Althorp bevindt zich een van de belangrijkste Engelse familiecollecties, bijeengebracht gedurende de laatste drie eeuwen. De zolders staan vol voorwerpen die een indruk geven van de uiteenlopende interessen en smaakveranderingen van bijna twintig generaties Britse adel. Sotheby's is bijzonder vereerd om gekozen te zijn om deze historische veiling voor de familie Spencer te organiseren".

De opbrengsten van de veiling, die naar verwachtingen ongeveer Nlg 6,5 miljoen (£2 miljoen) op zal brengen, zal weer in het landgoed geïnvesteerd worden. Ook zullen nieuwe artistieke aanwinsten voor het Huis ermee gefinancierd worden. De veilingopbrengsten van de rijtuigen zullen geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van het stallencomplex op Althorp, dat in gebruik is als bezoekercentrum en tentoonstellingsruimte gewijd aan het leven van Prinses Diana.

Het Huis en de landgoederen zijn ieder jaar gedurende twee maanden, van 1 juli tot 30 augustus, opengesteld. Alle revenuen die hieruit voortvloeien gaan naar liefdadigheid. Tot op heden is bijna Nlg 28 miljoen bijeengebracht ten bate van verschillende goede doelen, terwijl meer dan 350.000 mensen het landgoed bezochten. Op 1 juli 2001 zullen het huis en de landgoederen weer opengesteld worden.

De familie Spencer woont al vijf eeuwen op Althorp, sinds John Spencer zich daar in 1486 vestigde. Zijn nazaat Charles, de negende Graaf Spencer en broer van prinses Diana, erfde het huis en landgoed 1992. Aan de hand van een uitgebreid programma om het huis is oude luister te herstellen, heeft Graaf Spencer een groot aantal voorwerpen geselecteerd die overtollig zijn in de collectie en geen deel uitmaken van de historische en belangrijke voorwerpen in het huis of van de opengestelde ruimten.. Een aantal voorwerpen in de veiling zijn afkomstig van andere familiebezitdingen zoals Spencer House in Londen of Cowdray Park en Wimbledon.

Graaf Spencer verklaart: "In samenwerking met de beheerders ben ik al negen jaar bezig aan de restauratie en verbetering van Althorp. Nu dit bijna voltooid is, kunnen we besluiten welke voorwerpen voor Althorp van belang zijn en welke overbodig. Het is natuurlijk altijd moeilijk om afstand te doen van voorwerpen die lang in de familie zijn, maar onze ruimtebeperkingen laten ons geen keus. Ik ben me er al lang van bewust dat Althorp voorwaarts moet. In de kunstcollectie in het bijzonder, zit al meer dan honderd jaar geen groei".

Uitgebreidere informatie over de veiling, de voorafgaande tentoonstellingen en de catalogus, alsmede afbeeldingen van de aangeboden voorwerpen komen in maart beschiknaar.

# # #
Met vriendelijke groet,

Diana Ridderikhoff
Press / Public Relations
Sotheby's Amsterdam
De Boelelaan 30
1083 HJ Amsterdam
Tel. 31 20 550 2205
Fax 31 20 550 2310
diana.ridderikhoff@sothebys.com