Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 08/06/2001



Wereldcongres voor rechtsfilosofen aan de VU
De rechtsbeginselen van een global society

De Vrije Universiteit Amsterdam is gastheer van het IVR-congres, het wereldcongres voor rechtsfilosofen, dat van 19 tot en met 23 juni 2001 wordt gehouden. Naar schatting 350 deelnemers uit alle werelddelen zullen dit congres bezoeken en er meer dan 200 artikelen presenteren u in grote plenaire en kleinere, semi-plenaire sessies en in workshops. Onder hen zijn de internationaal vermaarde filosofen Jon Elster, Leslie Green en Wayne Sumner. Voorzitter van het organiserend commitee van het IVR-congres is Arend Soeteman, hoogleraar Rechtsfilosofie aan de VU.

Job Cohen
, burgemeester van Amsterdam en voormalig staatssecretaris van Justitie, zal op donderdag 19 juni, om 18.30 uur, het congres openen.

Wereldwijde communicatie en mobiliteit verrijken ons leven, maar scheppen ook nieuwe problemen. De vraag is bijvoorbeeld welke normen en uitgangspunten gehanteerd moeten worden bij de ontwikkeling van een internationale, mondiale rechtsorde. Hoe bereik je ten aanzien van die normen en beginselen overeenstemming tussen naties met sterk uiteenlopende leefvormen, levensbeschouwingen en ideologieën? Om een voorbeeld te noemen: kunnen ade mensenrechtenA aanspraak maken op universele geldigheid? Welke status hebben collectieve rechten van minderheidsgroepen? En dichter bij huis - denk aan de grievende uitspraken van imam Khalil el-Moumni -: waar liggen de grenzen van godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting? Deze fundamentele vragen staan centraal tijdens het congres.

Gedurende het congres zijn de verschillende sessies en presentaties als volgt thematisch ingedeeld:

Rechtvaardigheid
: Gender, Privaatrecht en procesrecht, (On)gelijkheid, Verdelende rechtvaardigheid, Mensenrechten

De Staat
: de Rechtsstaat, Nationaal en internationaal recht, Staat, natie en wereld, Soevereiniteit, Burgerschap

Wereldwijde Problemen
: Pluraliteit van culturen, Internationaal strafrecht, Internationale instituties, Globalisering van de economie, Milieuwetgeving

Juridisch Redeneren
: Logica en informatica, Idealen in recht, moraal en politiek, Juridische semiotiek, Juridische interpretatie, Juridische argumentatie