Gemeente Rijswijk

19 juni voorbereidend onderzoek in commissie Annexatiedebat in Eerste Kamer

De commissie Binnenlandse Zaken en Hoge Colleges van Staat van de Eerste Kamer buigt zich dinsdag 19 juni over het wetsvoorstel van minister De Vries over de herindeling van de Haagse regio. De buurgemeenten en de gemeente Den Haag hebben vooruitlopend daarop afgelopen dinsdagmiddag op uitnodiging van een aantal geïnteresseerde senatoren een toelichting gegeven op het wetsvoorstel. Daarbij was ook burgemeester Van der Wel aanwezig. De Eerste Kamerleden bleken kennis te hebben over het dossier. Onderwerpen die uitvoerig besproken werden waren de regie en slagkracht binnen Haaglanden na een eventuele annexatie van onder meer de Vinexwijken Leidschenveen en Ypenburg. De standpunten daarover lopen tussen Den Haag en de buurgemeenten, zoals bekend, sterk uiteen. Ook na het gesprek is niet duidelijk geworden wat de eventuele stemverhouding zal zijn binnen de Eerste Kamerfracties. "Dat zal tot de dag van stemming ongewis blijven", oordelen insiders.

Zoals bekend heeft de Tweede Kamer eind vorige maand het wetsvoorstel van minister De Vries in meerderheid goedgekeurd na een teleurstellend en eenzijdig debat. Nu is het aan de Eerste Kamer om het wetsvoorstel te toetsen. In het kader daarvan is niet alleen een rondleiding van Eerste Kamerleden geweest door de regio en een gesprek afgelopen dinsdag, ook hebben de buurgemeenten een gezamenlijke brief aan de senatoren gezonden. Daarin wordt kort en helder de argumenten weergegeven waarom men het wetsvoorstel moet tegenhouden. Dit mede op verzoek van sommige senatoren.

Fusies
In de brief wordt ook stilgestaan bij opmerkingen van de minister, die onder meer in de Haagsche Courant van 2 juni jl. zegt: "wie nu nog tegenstemt, stemt ook tegen de fusies van de gemeenten". Het betreft de fusies tussen Nootdorp en Pijnacker en Leidschendam en Voorburg. In de brief van burgemeester Van der Wel namens de buurgemeenten wordt daarover opgemerkt: "indien uw kamer tegen het voorstel stemt, betekent dit niet in materiele zin dat de fusies niet zouden doorgaan. Beide fusies zijn vanuit de optiek van de betrokken gemeenten een vaststaand feit". De vier betrokken gemeenten werken aan of hebben al een tekst voor een wetsvoorstel, waardoor de fusieprocedure direct genomen kan worden en de fusiegemeenten op 1 januari 2002 van start kunnen gaan, maar dat zou net zo goed 1 januari 2003 mogen worden. "Dat vinden de gemeenten geen probleem. De geïntegreerde materiele samenwerking in de geest van de fusie zal al intensief gestalte krijgen die later zijn bekroning krijgt in het formele samengaan", aldus de brief. Blijft onverlet dat die gemeenten tegen het herindelingsvoorstel zijn. "Het willen fuseren mag er ons inziens nooit toe leiden dat de herindeling op de koop genomen moet worden. Uitstel hebben wij hier graag voor over", aldus de brief.

Alle andere uitspraken en meningen, die gedaan zijn in het debat in de Tweede Kamer door minister en kamerleden worden in de brief weerlegd. Die standpunten zijn inmiddels ruimschoots bekend. De burgemeester eindigt de brief aan de Eerste Kamer als volgt: "politieke overwegingen hebben de Tweede Kamer toch doen besluiten het voorstel te aanvaarden. Van u als Senaat wordt verwacht dat u deze toets zakelijk en rationeel kunt maken. Wij hebben er alle vertrouwen in dat u niet tot een andere conclusie kunt komen dan de vijf regiogemeenten: dit herindelingsvoorstel Den Haag en Omstreken kan de toets der kritiek op geen enkele wijze doorstaan". En nu maar afwachten of de Eerste Kamer daar ook zo over denkt. Wordt vervolgd.