Circulaire CAO Ziekenhuizen 2001-2002

LAD-bericht van 19 juni 2001

C I R C U L A I R E

Aan alle leden van de LAD
assistent-geneeskundigen (niet) in opleiding
voor wie de CAO Ziekenhuizen geldt

Geachte collega's,

Werknemersorganisaties waaronder LAD/FHZ sloten op 7 juni 2001 een principe-akkoord met de NVZ over de CAO Ziekenhuizen. De looptijd van de nieuwe CAO is 16 maanden: 1 maart 2001 tot 1 juli 2002. Het akkoord werd voorafgegaan door vier actieweken waarmee het ziekenhuispersoneel het standpunt van hun organisaties ondersteunde. Met resultaat! Wij geven u de hoofdlijnen van het principe-akkoord...

CAO inclusief AMS!
Onderdeel van het akkoord is opname van de Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten in dienstverband in algemene ziekenhuizen, categorale instellingen en revalidatie-instellingen (AMS) in de CAO Ziekenhuizen. U ontving hierover vorige week onze circulaire.

Assistent-geneeskundigen en de AMS
Binnen een jaar na inwerkingtreding gaat de AMS ook voor de arts-assistenten, agio's én agnio's, in de ziekenhuizen gelden. Tot dat moment is het voorliggende principe-akkoord CAO Ziekenhuizen op de assistent-geneeskundigen van toepassing. Inzet van de LAD is het salarisperspectief te laten aansluiten op het beginsalaris van de medisch specialist.

Salarisontwikkeling
De salarissen worden per 1 juni 2001 verhoogd met 4%; per januari 2002 met nog eens 1%. In december 2001 ontvangen de ziekenhuiswerknemers een eenmalige uitkering van 0,6% en nogmaals een eenmalige uitkering van 0,4% in mei 2002.
De eindejaarsuitkering wordt met 2,4% structureel verhoogd tot 3,4% van het bruto-jaarsalaris, exclusief vakantietoeslag.

Arbeidsduur
De oorspronkelijke inzet van de werkgevers om de werkweek voor alle medewerkers verplicht uit te breiden naar 38 uur, heeft het niet gehaald. De standaard-contractduur bij een volledig dienstverband blijft gemiddeld 36 uur per week. Werknemers kunnen echter vrijwillig een arbeidsduur van gemiddeld 40 uur per week overeenkomen. Daarbij krijgt de werknemer één keer per jaar de gelegenheid de arbeidsduur terug te brengen tot de oorspronkelijke arbeidsduur. Over twee jaar zullen CAO-partijen na een landelijke evaluatie besluiten of deze regeling wordt gecontinueerd.

Modern arbeidsvoorwaardenpakket
Per 1 januari 2002 wordt de jaarurensystematiek ingevoerd waarbij arbeidsuren worden uitgedrukt in gemiddelden per week (36) en uren op jaarbasis (1.878).
Gedurende de looptijd van de CAO wordt uiterlijk 1 juli 2002 een meerkeuzesysteem ingevoerd, waardoor werknemers gebruik kunnen maken van een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden. Alle instellingen zijn verplicht dit systeem te implementeren. Er zijn afspraken gemaakt voor beleid gericht op het verlagen van ziekteverzuim en verbeteren van de mogelijkheden van reïntegratie. Door middel van werkbelevingsonderzoek, ontwikkelen van een werklastbeheersingsmethodiek en toetsing van het arbobeleid wordt in kaart gebracht welke verbeteringen kunnen worden aangebracht op sociaal en organisatorisch terrein.
Voor kinderopvang wordt een fonds opgericht waarvoor CAO-partijen tot 1 juli 2002 oplopende bedragen tot 15 miljoen gulden ter beschikking stellen. Mogelijk loopt dit in 2003 op tot 25 miljoen.

Positief advies
Wij hopen dat u zich op basis van deze toelichting een goed oordeel kunt vormen over het principe-akkoord CAO Ziekenhuizen 2001-2002. De CAO is marktconform en past binnen de doelstellingen van het LAD-Arbeidsvoorwaardenbeleid 2001. Zeker ook gezien de inbedding en het perspectief van de AMS binnen de CAO Ziekenhuizen, is er sprake van een goed CAO-akkoord dat het centraal bestuur dan ook met een positief advies aan u voorlegt. Op grond van uw mening zal de LAD definitief haar standpunt bepalen.

Met collegiale groet,

Evert Bais,
voorzitter

De LAD-leden voor wie de CAO Ziekenhuizen geldt, ontvingen een reactieformulier. Ook kunnen zij voor nadere informatie bij de onderhandelaar namens hun vereniging terecht. Wij hopen dat zij zich een goed oordeel kunnen vormen over het principe-akkoord CAO Ziekenhuizen. Op grond van hun mening zal het bestuur van de LAD definitief haar standpunt bepalen.

Ga naar : Nieuwspagina van de LAD
Volgend artikel : Voorzitterscolumn: A.M.S., a.u.b.!

© copyright LAD 2001 home . index . email/adres . Artsennet