Politiebericht Friesland: Friesland 19-06-2001 Politieberichten van 18/6 (13.00 uur) t/m 19/6 (07.00 uur)

Sneek: vernieling ruiten
Afgelopen weekend werden bij in aanbouw zijnde woningen aan het Koolwitje een aantal ruiten vernield. De schade van de vernielingen bedraagt ongeveer f 5000.- Een 45-jarige inwoner van Groningen heeft namens het bouwbedrijf aangifte gedaan.

Leeuwarden: openlijke gewledpleging
Maandag omstreeks 12.35 uur kwam er een melding binnen dat op de Voorstreek twee mannen ruzie met elkaar zouden hebben en elkaar zouden bedreigen met messen. Ter plaatse de twee mannen aangetroffen. Het werd niet precies duidelijk waarover de ruzie ging, daar de mannen elkaar tegen spraken. De beiden mannen werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De mannen, 30 en 39 jaar zijn beiden woonachtig in Leeuwarden. Bij de 39-jarige man werd een kapmes aangetroffen, dat in beslag werd genomen. De andere verdachte had een stiletto bij zich dat eveneens in beslag werd genomen. De beide verdachte zijn na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld.

Franeker: inbraak
Van zondag op maandag werd ingebroken in een horecagelegenheid aan de Voorstraat. Door verbreking van een raam is men het pand binnengekomen. In het pand werd de gokkast opengebroken en het daarin aanwezige geld weggenomen. De eigenaar, een 47-jarige inwoner van Franeker, heeft aangifte gedaan.

Sneek: inbraak woning
Van zondag op maandag werd ingebroken in een woning aan de Jonkvrouw. Men is de woning vermoedelijk binnengekomen door de voordeur, die niet op het nachtslot zat. Uit de woning werden een videocamera en een gsm weggenomen. Ook werd nog een lade met allerlei goederen uit de woning meegenomen, die later werden teruggevonden achter een woning aan de Atalanta. De eigenaar, een 30-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Balk: inbraak Rabobank
Maandag omstreeks 14.50 uur werd op het F.D. Hoekstraplein een tweede verdachte van de inbraak bij de Rabobank aangehouden. De man, een 22-jarige inwoner van Beverwijk, werd overgebracht naar het bureau en ingesloten. De verdachte werd door de politie, die nog steeds met de zoekactie bezig was, op straat aangetroffen. Omstreeks 22.20 uur liet een inwoner van Balk zijn hond uit op de L. van Beekstraat, toen er plotseling een onbekende man uit de rietkraag dook en wegvluchtte. Waarschijnlijk was dit de 3e verdachte, die nog gezocht werd. Ongeveer een kwartier later heeft deze man aangebeld bij een woning aan de S. Steenbergstraat met het verzoek of hij even mocht bellen, daar hij pech had met zijn auto. Ondanks een zoekactie van de politie werd deze man niet meer aangetroffen. Zie ook de politieberichten van 18/6 (07.00 t/m 13.00 uur)

Terschelling: ongeval
Maandag omstreeks 11.00 uur kwam een 19-jarige fietsster uit Utrecht door nog onbekende oorzaak met haar fiets ten val op het fietspad langs de Duinweg tussen Midsland en Hee. De vrouw werd met de ambulance overgebracht naar de dokterspraktijk in Midsland. Zij liep een gescheurde bovenlip, een losgeraakte boventand en vermoedelijk een gebroken kaak op. In verband met dit letsel werd zij met de snelboot overgebracht naar de vaste wal en vervoerd naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden: inbraak woning
Maandag tussen 14.00 en 14.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Werkmanslust. Een raamkozijn was opengebroken. Uit de woning werden een walkman met koptelefoon en een cd weggenomen. Toen de eigenaar, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden, bij zijn woning kwam, zag hij dat een onbekende man via de voordeur de woning verliet. Het betrof hier een blanke man, leeftijd tussen de 25 en 30 jaar, lengte ongeveer
1.85 meter, donkerblond haar. De man had een bult boven zijn rechteroog en reed op een gele mountainbike van het merk Giant. De eigenaar heeft aangifte gedaan.

Drachten: belediging
Maandag omstreeks 19.55 uur werd op de Hooizolder een 40-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De verdachte had kort daarvoor twee medewerkers van de veiligheidszorg Smallingerland uitgescholden en beledigd. Toen de medewerkers de man passeerden spuugde hij naar hen, waarop zij de man wilden aanspreken op zijn gedrag. De man begon daarop direct te schelden en riep beledigende woorden naar de twee medewerkers, die daarop de politie hebben gewaarschuwd De verdachte gaf geen reden op voor zijn gedrag. Hij werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: lastige man
Maandag omstreeks 17.50 uur werd op het asielzoekerscentrum aan de Parklaan een 22-jarige asielzoeker aangehouden. De man had een verbod om op het asielzoekerscentrum te komen, daar hij in het verleden aldaar moeilijkheden had veroorzaakt. Ook nu was de man weer lastig. De man werd overgebracht naar het bureau en ingesloten. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Deinum: onder invloed
Maandag omstreeks 22.05 uur werd op de Westergoawei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder reed slingerend over de weg. De man, een 63-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. De verdachte werd overgebracht naar het bureau, alwaar een bloedproef van de man werd afgenomen. Hij kreeg een rijverbod van 24 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd. De uitslag van de bloedproef is pas over ongeveer een week bekend.

Buitenpost: aanrijding licht gewonde
Maandag omstreeks 15.15 uur stak een 5-jarig jongentje plotseling zonder uit te kijken de rijbaan van de Bernhardlaan over. Het jongentje werd toen aangereden door een personenauto, die bestuurd werd door een 33-jarige inwoner van Buitenpost. Deze bestuurder kon het kind niet meer ontwijken. De ambulance was ter plaatse, doch behoefde niet te worden ingezet. Het kind werd door de huisarts behandeld en kwam er wonder boven wonder met slechts een paar blauwe plekken vanaf.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272