WIJNINFO.NL NIEUWS

Doel sommeliers bereikt: Nieuwe opleiding gaat van start!

PERSBERICHT

Er is behoefte aan een Horecaopleiding die beter is afgestemd op de praktijk en met meer aandacht voor wijn en wijn -spijs combinaties. Dat is de conclusie van het Nederlands Gilde van Sommeliers na een onderzoek van twee jaar. De Academie voor Gastronomie heeft na maandenlang overleg met het NGS het initiatief genomen voor de opleiding tot Gastronoom/Sommelier. En voor degenen die willen starten in de Horeca komt er een nieuwe opleiding tot Aankomend Gastronoom. Deze initiatieven worden ondersteund door het Nederlands Gilde van Sommeliers.

In andere landen, zoals België en Frankrijk waren er al dergelijke opleidingen; in Nederland nog niet. In het afgelopen jaar heeft de Academie voor Gastronomie ervaring opgedaan met de opleiding tot Gastronoom. De reacties daarop zijn bijzonder positief. Dat blijkt uit de enthousiaste bijval van de eerste groep deelnemers en de restaurants waar zij werken. Het initiatief wordt daarom aangevuld, voortgezet en zelfs uitgebreid met de basisopleiding.

De reeds bestaande opleiding tot Gastronoom is een echte praktijkopleiding voor de Horeca en met name voor de bediening. Er is veel aandacht voor het proeven van wijnen en gerechten en de omgang met gasten. Volgens Peter Klosse, initiatiefnemer van de opleiding, is dat hét grote verschil met de bestaande opleidingen. Want, zo zegt hij: "de gasten van restaurants moeten kunnen vertrouwen op het goede advies van de bediening. De medewerkers moeten weten waarover zij praten en dus zelf veel proeven. In de bestaande Horeca opleidingen is daar vaak geen ruimte voor." Nu wordt deze opleiding op verzoek van het Nederlands Gilde van Sommeliers aangevuld met een sommelier gedeelte waardoor er sprake is van een nog bredere opleiding met een nog groter bereik.

De praktijkgerichtheid en de grote ervaring van de Academie voor Gastronomie op wijn - spijsgebied waren voor het Nederlands Gilde van Sommeliers belangrijke redenen om deze opleidingen te ondersteunen. "De Academie voor Gastronomie is geen reguliere opleider, maar staat met beide benen in de praktijk. Wij hebben er alle vertrouwen in dat er fantastische opleidingen tot stand komen, en dat wij hierdoor aansluiting hebben met de internationale markt " aldus Cees Vos, voorzitter van het Gilde.

Ook werkgevers zijn blij met dit initiatief. Goed opgeleide medewerkers functioneren met meer overtuiging, enthousiasme en zelfvertrouwen in het restaurant. Investeren in de kwaliteit van de medewerkers heeft zin. Zij kunnen zelfstandiger werken en dat is niet alleen prettig voor de werkgever, maar ook voor de gasten.

De opleiding 'Aankomend Gastronoom' staat ook open voor mensen die het Horeca vak in willen, maar geen reguliere opleiding willen of kunnen volgen.

Het opleidingsinitiatief van de Academie voor Gastronomie wordt ook ondersteund door het SVH Onderwijscentrum van de Horeca. De titels 'Gastronoom/Sommelier' en 'Aankomend Gastronoom' worden binnenkort opgenomen in de branche kwalificatiestructuur met een landelijke erkenning van de betreffende diploma's.

Voor nadere informatie:

Peter Klosse
De Academie voor Gastronomie
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
tel. 055 - 5191429
fax 055 - 5191409
e-mail: info@echoput.nl
website: www.academiegastronomie.nl

Cees Vos
Nederlands Gilde van Sommeliers
Vianenstraat 12
4861 TJ CHAAM
tel. 06-53159249
fax 0180-390039
e-mail: wijnmees@worldonline.nl
website: www.wijnplein.nl


--
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/