Den Haag, 19 juni 2001

De SP-fractie in de Tweede Kamer zal zeker tegen de Wet verbetering poortwachter stemmen als het amendement van VVD, D66 en CDA om het ontslag van zieke werknemers te ontslaan te vergemakkelijken wordt aangenomen. Kamerlid Jan de Wit: "Een meerderheid in de Kamer lijkt voorlopig alleen de asociale punten van Donner er vast uit te pikken."

Een van de eerste belangrijke sociale verworvenheden van werknemers in de vorige eeuw dreigt nu opgeofferd te worden aan goedkope scoringsdrift naar aanleiding van de plannen van Donner. Tegelijkertijd met de uitbreiding van het financiële risico voor werkgevers van zieke werknemers, te weten de loondoorbetalingverplichting, dreigen de mogelijkheden voor werkgevers om zich van dat risico te ontdoen ook te worden verruimd. "Het laat zich raden wat er dan gaat gebeuren," aldus De Wit.

Ook is onduidelijk wie moet gaan controleren of een werkgever terecht meent dat de werknemer zonder deugdelijke grond meewerkt aan werkhervatting, dan wel wie bepaalt wat een deugdelijke grond is om de aanwijzingen van de werkgever of zijn arbodienst te weigeren.

De Wet verbetering poortwachter kenmerkt zich wat de SP betreft vooral door gemiste kansen. Als dit amendement echter doorgang vindt dan wordt de wet echter vooral een verslechtering ten opzichte van de huidige situatie.



Informatie: Jan de Wit (070) 318 2807 / 06- 22 788 042