FNV

FNV: Bom onder SER-advies WAO door aanpak zieke werknemers

Het voorstel om de ontslagbescherming voor zieke werknemers te beperken, tast fundamentele rechten aan en legt daarnaast een bom onder het SER-advies over de WAO. De FNV gaat ervan uit dat het kabinet zijn verantwoordelijkheid neemt en het wijzigingsvoorstel ten stelligste ontraadt.

Het amendement van VVD, CDA en D66 op het wetsvoorstel 'Verbetering Poortwachter' van staatssecretaris Hoogervorst is een sterk staaltje van achterkamertjespolitiek, vindt de FNV. 'Oude tijden herleven,' zegt FNV-bestuurder Agnes Jongerius. 'De partijen kopiëren een onderdeel uit de voorstellen van Donner, ontkleden het nog eens van de minimale waarborgen en presenteren het plotseling als amendement.'

De commissie Donner adviseerde drie weken geleden de ontslagbescherming voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten op te heffen wanneer zij binnen twee jaar geen andere passende baan vinden. Wel zou een onafhankelijke commissie toetsen of ook de werkgever zich genoeg had ingespannen om passend werk te vinden. Zo niet, dan zou de arbeidsongeschikte werknemer niet ontslagen mogen worden.

CDA, VVD en D66 hebben nu elke vorm van onafhankelijke toetsing geschrapt. Jongerius: 'Jarenlang is het op het punt van de ontslagbescherming voor zieken rustig gebleven. Juist nu werknemers, werkgevers en kroonleden op verzoek van het kabinet zijn begonnen met de onderhandelingen over de voorstellen van Donner komt de Kamer met deze fundamentele wijziging. De indieners nemen daarmee noch het kabinet, noch de SER serieus.'

Volgens de grootste vakcentrale van Nederland zou het des te fatsoenlijker zijn om het advies van de SER af te wachten en op basis daarvan het maatschappelijke en politieke debat te openen over de noodzaak van wijzigingen in het ontslagrecht. De FNV voorziet nu een hausse aan juridische procedures als werknemers zonder toetsing ontslagen kunnen worden.

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Richard Gielen: 020 5816 556/ 06 53 412533

19 jun 01 12:02