Miljoen Nederlandse beleggers 'bankloos'

BANKEN WETEN ZICH GEEN RAAD MET BIJNA-RIJKEN

WOERDEN, 19 juni 2001 - Het groeiend aantal grotere beleggers in Nederland heeft problemen met het onderbrengen van het vermogen. Ongeveer 1 miljoen mensen die meer dan gemiddeld beleggen zijn op zoek naar een bank die het vermogen op gewenste wijze kan beheren. Vaak zijn de algemene banken hiervoor te klein, terwijl de lat van de professionele vermogensbeheerders meestal te hoog ligt. Daarnaast beschikken de banken nog niet over technische en organisatorische infrastructuren om deze groep beleggers goed te bedienen. Dit blijkt uit een onderzoek van e-business consultant Cambridge Technology Partners onder 16 algemene banken en professionele vermogensbeheerders in Nederland.

Volgens het onderzoek 'Meer aandacht voor minder geld' van Cambridge Technology Partners bevindt zich onder de meervermogenden een categorie beleggers die weliswaar geen miljoenen belegt, maar wel erg groot is. In Nederland gaat het naar schatting om 1 miljoen mensen die per persoon circa 50.000 Euro tot 500.000 Euro vrij te beleggen vermogen ter beschikking heeft. Deze groep wordt 'Mass Affluent' genoemd. De Europese omvang van deze groep vermogenden wordt geschat op 22 tot 30 miljoen beleggers. Opvallend is dat onder de 'Mass Affluent' een nieuwe groep van jonge ICT-vermogenden ontstaat. Deze groep wordt 'New Affluent' genoemd.

Wanneer de Mass Affluent op zoek gaat naar vermogensbeheer, stuit zij op een 'missing link' in de bankwereld. De beleggingsdienstverlening van de grote algemene banken sluit aan op de wensen van de kleinere belegger, maar is voor het grotere vermogen van de Mass Affluent minder geschikt aangezien deze klanten meer persoonlijk advies vragen dan de kleinere beleggers. De stap naar professioneel vermogensbeheer door private banks is daarentegen weer te groot omdat deze vaak een limiet hanteren die voor de Mass Affluent te hoog ligt. Daarbij beschikken private banks niet over de technologische infrastructuur het mogelijk maakt een dergelijke grote groep klanten te bedienen. Diverse banken geven in het onderzoek zelf al aan niet toegerust te zijn op deze klanten.

Volgens Cambridge Technology Partners kan dit gat gedicht worden door het combineren van informatie over de klant, het persoonlijk beleggingsadvies en Internet. De wensen, het risicoprofiel en de transacties van de belegger kunnen via de PC beter en gemakkelijker toegankelijk gemaakt worden voor de adviseur en belegger, wat persoonlijke online-advisering mogelijk maakt via Internet. Daardoor kunnen beleggingsadviseurs meer klanten bedienen met dezelfde persoonlijke aandacht. Met name de groeiende groep New Affluent is Internet-georiënteerd en wil het liefst via dit kanaal bediend worden.

Cambridge Technology Partners Benelux is een in e-business consultancy gespecialiseerde onderneming, gevestigd in Het Kasteel in Woerden, en is met zijn ruim 200 medewerkers onderdeel van het aan de Nasdaq genoteerde Cambridge Technology Partners (www.ctp.com), dat met in totaal 4000 medewerkers actief is in 53 kantoren wereldwijd.