Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Toezeggingen Nationaal Jeugddebat
Toezeggingen Nationaal Jeugddebat

Toezeggingen Nationaal Jeugddebat

Ruim honderd jongeren debatteerden op 23 april met zes bewindslieden over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Over de tweede fase in het middelbaar onderwijs, softdrugs, openbaar vervoer en een landelijke campagne voor jeugdparticipatie.

De ministers van Justitie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Verkeer en Waterstaat, Grote Steden- en Integratiebeleid, en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen reageerden op vier ingediende moties en deden daarop toezeggingen. Zo kondigde de staatssecretaris van VWS een subsidie aan voor de oprichting van een Nationale Jeugdraad. Een motie over een OV-kortingskaart voor alle jongeren van 12 tot 18 jaar haalde het niet. Ook het voorstel de leeftijd voor het gebruik van softdrugs te verlagen van 18 naar 16 jaar en een keuringsdienst in te stellen voor softdrugs werd niet overgenomen. Maar de meerderheid van de deelnemers kon zich wel vinden in de antwoorden van de betrokken ministers (Justitie en VWS). Ze beloofden meer voorlichting op het gebied van cannabis.

Het debat werdvoor de zesde keer georganiseerd en voorbereid door de Stichting Nationaal Jeugddebat. De voorbereiding bestond uit een reeks debatten en interviews met ongeveer duizend jongeren.

Toezeggingen nationaal jeugddebat 2001 1. Toezeggingen nationaal jeugddebat 2001
Kamerstuk, 15-6-2001

Nationaal Jeugddebat 2. Nationaal Jeugddebat
Externe link, 19-6-2001