Gemeente Enkhuizen

Keywords: b&w

AANTEKENINGEN VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSCOMMISSIE HAVENS, OPENBARE WERKEN EN SOCIALE VOORZIENINGEN VAN ENKHUIZEN D.D. 19 JUNI 2001

Aanwezig:

voorzitter

secretaris
leden
N. Dol

N. Kegelaar

D. van Pijkeren(RPF/SGP)

J. Verjaal (D'66)

J. Franx (EB)

J.G. Langbroek (EB)

J. Domburg (PvdA)

W. Haentjens (VVD)

H. Weijens (CDA)

J. Lok (VL/GL)

Verder aanwezig:

F. Chattellon, manager Stedelijke Ontwikkeling

J. Slagter, adjunct-secretaris

Afwezig:

J. Kiss (VL/GL) (vervangen door J. Lok)

Insprekers:

De heer Bosma, secretaris van de stichting Openbaar Onderwijs West-friesland Oost, beschrijft de financiële problemen die zijn ontstaan sinds de overdracht van het bestuur van de openbare scholen in 1998 (agendapunt 3c).
Het verzoek aan de gemeente is om f 37.500 jaarlijks en f 361.000 eenmalig bij te dragen in de exploitatie en de onderhoudsreserve. Als er niet wordt bijgesprongen zal dat ten koste gaan van de leermiddelen.

AGENDANR

ONDERWERP


1


Opening

De voorzitter opent de vergadering.


2
Aantekeningen van de vergadering van 22 mei 2001
De heer Van Pijkeren spreekt zijn waardering uit voor het verlengen van de brug leuning over de Vest. De voorzitter legt de commissie de vraag voor of men het hout graag geschilderd ziet worden hoewel dit gezien de houtkwaliteit niet nodi g is. De commissie ziet de brug graag wit.
De heer Verjaal vraagt naar de contacten met de gedeputeerde en de financiële c onsequenties van het uitstel Gependam. De voorzitter meldt dat er inmiddels een tweede telefoongesprek met de gedeputeerde heeft plaatsgevonden meteen aanzien lijk positiever resultaat inzake de Zilverstraat. Zodra er meer bekend is over de kwestie Gependam zal dit aan de commissie worden medegedeeld. De heer Langbroek vraagt of er een plan is voor het benaderen van de doelgroep (punt 3b). De voorzitter antwoord bevestigend. Hij zal nagaan of hier iets over in de leesmap kan komen.
De heer Franx mist in de leesmap de toegezegde informatie van de havendienst (a ctieplan, ziekteverzuim e.d.; punt 4b). Dit zal worden nagegaan.

Voorts is er nog steeds geen antwoord op de brieven van EB (brief met 32 vragen over de havens en brief met 6 vragen over de veiligheid Gependam). De voorzitt er antwoordt dat besloten is de brief met 32 vragen in ABOZ te behandelen. Bij de havendienst zal worden nagegaan hoe het staat met de andere brief.

De heer Franx had voorts het advies in de leesmap verwacht van de firma inzake de aanschaf communicatieapparatuur De voorzitter zegt toe dat dit alsnog zal ge beuren hoewel dit niet als zodanig was genotuleerd. De heer Franx overhandigt d e commissie informatie die hij zelf heeft ontvangen. De heer Weijens merkt op dat als het veiligheidsplan Gependam pas in augustus i n de commissie komt, het seizoen al ver gevorderd is. De voorzitter verwijst na ar de informatie zoals die in de leesmap heeft gelegen. Het kost veel tijd. Enk huizen is al verder dan veel andere gemeenten. De heer Verjaal vraagt of er al bericht is van Rijkswaterstaat over het veiligheidsonderzoek. De voorzitter ant woordt dat er onlangs een positief antwoord van Rijkswaterstaat is ontvangen.


3

De voorzitter deelt het volgende mede inzake de RSG.

De RSG heeft verzocht toch een mechanische ventilatie aan te brengen. De commis sie ROF was positief. Omwille van de tijd wordt voorgesteld een voorstel hierto e in de juliraad te hebben zonder commissiebehandeling. Getracht wordt nog om d it voorstel aan de commissie ROF van a.s. donderdag voor te leggen. De commissi e vraagt het voorstel in ieder geval voor het fractieberaad gereed te hebben.

3a

brief d.d. 29 maart 2001 van de Milieufederatie Noord-Holland te Zaandam met betrekking tot biologisch geteelde bloembollen

De commissie is van mening dat dit initiatief een positievere reactie verdient. Er zijn diverse locaties denkbaar die met eko-bloembollen verfraaid zouden kun nen worden. De heer Langbroek stelt dat het niet zinvol is om iets te kopen all een omdat het milieuvriendelijk is. De voorzitter zegt toe het standpunt van de meerderheid voor nadere uitwerking aan de afdeling over te brengen.

3b
brief d.d. 25 april van de stichting Samenwerkende Bonden van Ouderen in Noord- Holland te Haarlem met betrekking tot rapportage enquête OV Taxi Noord-Holland Noord
De commissie is van mening dat de dienstverlening en de klachtenafhandeling van Connexxion tekort schieten en dat hier een duidelijk signaal over afgegeven mo et worden.

De voorzitter concludeert dat er een brief uit moet gaan met dit signaal waarin tevens het voorstel wordt gedaan voor een onafhankelijke klachtenregeling, het uitvoeren van een breder onderzoek onder gebruikers en het uitvoeren van een 0
-meting.

3c

brief d.d. 16 mei 2001 van de stichting Openbaar Onderwijs West-Friesland Oost aangaande onderhoud openbare basisscholen

De heer Slagter geeft een toelichting. De strekking hiervan is dat de nu gesignaleerde problemen niet vallen onder de noemer "onvoorziene omstandigheden" zoals dat is afgesproken tijdens de overdracht en de stichting dus niet in aanmerking komt voor een gemeentelijke bijdrage.
Alvorens een standpunt te kunnen bepalen wil de commissie de toelichting van de heer Slagter graag op papier. Ook wil men graag inzicht in de problematiek in de andere gemeenten. De voorzitter zegt toe dat er nadat de commissie kennis heeft kunnen nemen van de toegezegde informatie nogmaals een gesprek met de stichting Openbaar Onderwijs zal worden aangegaan met de bereidheid een oplossing te zoeken.

3d

sportnotitie D66

De voorzitter licht toe dat het college achter het ambtelijk stuk staat. Het politieke commentaar op de sportnotitie moet van de commissie komen. De commissie is, gezien de korte voorbereidingstijd, voorstander van uitstel tot de augustusvergadering. Het zal dan als punt 3 op de agenda komen. De heer Lok vraagt of het mogelijk is voor die tijd nog een korte toespitsing te maken naast het ambtelijk stuk. De heer Domburg vaagt om de sportnotitie uit 1986 bij de stukken te voegen.


4

Voorjaarsnota 2001

Vanuit de commissie komen de volgende vragen welke voor de raadsbehandeling zullen worden beantwoord:

De heer Verjaal: personeelskosten havens; begroot op 5,53 fte, nu >8 fte. Hoe kan dat ?
De heer Haentjens: in het jaarverslag staat iets over bruggen waarvan het onderhoud niet uitgesteld kan worden; in de voorjaarsnota is hierover niets terug te vinden.


5

Aanvullend krediet herstel fietspad Andijk-Enkhuizen

De commissie gaat akkoord met het voorstel. De heer Chattellon licht toe dat het gehele werk 4,5 ton kost maar dat de eerder ingehouden 3 ton nog beschikbaar is. Er is een zwart scenario denkbaar dat de aannemer de 3 ton alsnog zal claimen. Hij gaat er van uit dat met de nu voorgestelde afbouw de subsidie alsnog verstrekt zal worden. Dit zal voor alle zekerheid nog worden uitgezocht.


6a
verslag vergadering d.d. 4 april 2001 van de Adviesgroep Havens

De heer Verjaal hoopt op een vlotte verslaggeving, zoals bij de adviesgroep Milieu. De heer Haentjens merkt op dat hij blij is met deze adviesgroep.

6b
stand van zaken lokale en regionale werkgroepen veilige havens

Niet alle commissieleden hebben de ter inzage gelegen toelichting gelezen. Het onderwerp wordt doorgeschoven naar de augustusvergadering.


7

Rondvraag
De heer Verjaal:


1. Wat is er geregeld voor het bagagevervoer op de Gependam.


2. Ook in de wateralmanak van de ANWB staan verouderde gegevens over het Krabbe rsgat

antwoord voorzitter: 1. er is overeenstemming met het platform over bagagekarre tjes; 2. de havendienst zal gevraagd worden dit door te geven. De heer Domburg vraagt naar de bestrating op de Melkmarkt.

antwoord de heer Chattellon: kapotte stenen worden door de leverancier vergoed; over de afhandeling van een structurele oplossing wordt nog met de aannemer ov erlegd.
De heer Langbroek merkt op dat slechts weinig raads- en commissieleden aanwezig zijn bij openingen, wijkavonden e.d.
De heer Franx:


1. Veel bruggen in de nieuwbouw zien er slecht uit


2. In het algemeen- bij raadsvoorstellen voor een krediet om iets aan te schaff en graag de offertes bijvoegen.

antwoord voorzitter: 1. Er zijn diverse bruggen onderhanden genomen, anderen st aan in de planning. Er zal een overzicht van in de leesmap worden gedaan.


2. Dit gebeurt in principe altijd.



8
Sluiting.
De voorzitter sluit de vergadering om 23.00 uur.

N.Kegelaar, secertaris