Politiebericht Limburg-Zuid: Kerkrade 20-06-2001 Persbericht district Kerkrade
Woensdag 20 juni 2001 - 11.25 uur

Kerkrade; politie en gemeente sluiten drie drugspanden Dinsdag 19 juni heeft de burgemeester van Kerkrade op grond van artikel 174a van de Gemeentewet drie panden gelegen aan de Veldhofstraat 148 en 148a in Eygelshoven en de Locht 68 in Kerkrade voor de duur van zes weken gesloten.
Door deze maatregel is het iedereen verboden deze woningen of het daarbij behorend erf te betreden. De sluitingsmaatregel is voor eenieder duidelijk zichtbaar zowel in de Nederlandse en Duitse taal aangebracht aan de woningen.
Aanleiding tot de sluiting is de voor de directe omgeving ontstane ernstige en ontoelaatbare vorm van overlast in verband met de handel in verdovende middelen die geruime tijd vanuit de panden gevoerd werd.



Overlast
Tijdens de dagelijkse werkzaamheden werd de politie de afgelopen tijd zeer frequent aangesproken door bewoners en omwonenden van beide straten omtrent de grote overlast die zij ondervonden doordat er vanuit enkele panden aan die straten verdovende middelen verkocht werden.
Deze klachten hadden veelal betrekking op parkeeroverlast, geluidsoverlast tot in de nachtelijke uren, verkeersgevaarlijke situaties, het urineren op de openbare weg en/of in portieken van woningen, het achterlaten van vuilnis, het gebruiken van verdovende middelen in portieken van woningen enzovoorts. Door deze situaties ontstond in de buurt zo`n onrustig leefklimaat dat de bewoners aangaven zich zeer onveilig te voelen en geprikkeld te raken. Deze gevoelens werden middels brieven en handtekeningenacties ook kenbaar bij de gemeente Kerkrade.

Onderzoek politie
Naar aanleiding van vorenstaande werden door de politie vanaf medio 2000 tot heden meerdere acties ondernomen om deze overlast alsmede de handel in verdovende middelen te bestrijden.
De resultaten van deze acties werden daarbij gerapporteerd aan de gemeente Kerkrade.
Dat leidde er onder andere toe dat de Burgemeester in maart jl. een aan de Veldhofstraat gelegen kadoshop voor een periode van zes maanden sloot nadat meerdere malen was vastgesteld dat er vanuit dit pand (soft)drugs verkocht werden. Inmiddels is dit bedrijf opgehouden te bestaan.
Ook werden door de politie onderzoeken verricht in de drie woningen aan de Veldhofstraat en de Locht waarbij de handel in en het voorhanden hebben van softdrugs werd vastgesteld. Er werd toen proces-verbaal opgemaakt.
De bewoners/gebruikers en verhuurder werden daarop door de Burgemeester aangeschreven en gewaarschuwd dat bij voortduring van de overlast mogelijk bestuursrechtelijke maatregelen getroffen zouden worden.

Onverminderde overlast
Ondanks deze waarschuwing constateerde de politie dat de overlast van en de handel in drugs onverminderd door bleef gaan. Vastgesteld werd dat vrijwel dagelijks tientallen personen de panden bezochten kennelijk om drugs te kopen. Ook werd vastgesteld dat de bewoners en directe omwonenden van de Veldhofstraat en de Locht daardoor inderdaad zeer veel overlast ondervinden waarbij tevens onveiligheidsgevoelens kunnen ontstaan. De politie nam het afgelopen half jaar meer dan 150 verklaringen op van kopers die verklaarden een of meerdere keren vanuit de woningen softdrugs gekocht te hebben. Daarbij werd ook vastgesteld dat drugs regelmatig verkocht werden aan personen jonger dan 18 jaar. Ongeveer 95% van de kopers bleek in Duitsland woonachtig te zijn.
Stelselmatig voerden zij de gekochte drugs Nederland uit.

Resultaat onderzoek van 19 juni
In aanwezigheid van de rechter-commissaris en de officier van Justitie verrichtte de politie op dinsdag 19 juni om 19.30 uur onderzoeken in de twee panden aan de Veldhofstraat, een aan de Holtskuilenstraat en twee aan de Kerkraderstraat in Eygelshoven en het pand aan de Locht in Kerkrade.
Deze panden werden doorzocht omdat de politie vermoedde dat zij in relatie met elkaar stonden en gebruikt werden voor de opslag dan wel de verkoop van drugs.

- In de twee panden aan de Veldhofstraat werd een grote hoeveelheid hasj en marihuana in beslag genomen. Deze drugs waren kennelijk als verkoopvoorraad bestemd. Ook werd daar nog een zogenaamd wurgstokje (verboden handwapen) aangetroffen.

- In één van de panden aan de Kerkraderstraat trof de politie in een met stalen kozijnen en deuren beveiligde ruimte nog tientallen kilo`s hasj en marihuana aan. In een andere eveneens beveiligde ruimte werden twee mannen aangetroffen die via bewakingscamera`s en een televisie de actie van de politie aan de Veldhofstraat volgden. In een bank in die ruimte werd een bedrag van vele duizenden guldens aan Nederlands en hoofdzakelijk Duits geld aangetroffen dat men daar verstopt had.
- In het andere pand aan de Kerkraderstraat werd administratie in beslag genomen.

- In het pand aan de Holtskuilenstraat werd niets ter zake dienende aangetroffen.

- In het pand aan de Locht werd eveneens hasj, marihuana en geld in beslag genomen.

Tijdens de actie hield de politie in Eygelshoven acht en op de Locht één man aan. De verdachten werden in verzekering gesteld. Zij zijn tussen de 27 en 50 jaar en afkomstig uit Eygelshoven, Kerkrade en Heerlen.

Omdat momenteel geïnventariseerd wordt hoeveel verdovende middelen en geld precies in beslag is genomen is, kunnen er nog geen juiste getallen genoemd worden.

Tijdens de actie werden ruim veertig politiemensen ingezet.



Dit persbericht is uitgebracht door:

Gemeente Kerkrade - Bureau Communicatie
(telefoon: 045 - 576 62 22)

Politie district Kerkrade - Bureau Voorlichting & PR (telefoon: 045 - 400 20 06)