PERSBERICHT

Maker 'Kournikova' in september voor rechter

Haarlem, 20 juni 2001 - WebWereld, de ICT-nieuwssite van uitgever IDG.nl, bericht vandaag over de eerste rechtszaak tegen een virusschrijver die in Nederland zal plaatsvinden. Jan de W., de maker van het Kournikova-virus, moet zich in september voor de politierechter verantwoorden.

Het is voor het eerst dat in Nederland een virusschrijver wordt vervolgd. Ook in het buitenland komt het slechts sporadisch voor dat virusschrijvers voor de rechter moeten verschijnen. Volgens André Post, virusbestrijder van het Symantec Antivirus Research Center (SARC), zijn er in het buitenland maar drie virusschrijvers ooit veroordeeld: twee in de Verenigde Staten en één in Groot-Brittannië.

De W., die op internet actief was onder de schuilnaam OnTheFly, verspreidde het Kournikova-virus in februari van dit jaar. Het virus dat een foto van de Russische tennisster Anna Kournikova beloofde, verspreidde zichzelf in razend tempo over de wereld. Volgens schattingen van anti-virusbedrijven raakten enkele honderdduizenden computers besmet.

Voor de volledige berichtgeving kunt u terecht op www.webwereld.nl

Over WebWereld - www.webwereld.nl
WebWereld - een uitgave van IDG.nl - verzorgt een continue berichtgeving over het laatste ICT-nieuws uit binnen- en buitenland. Op werkdagen worden tevens ruim 38.000 geregistreerde gebruikers op de hoogte gebracht via de gratis WebWereld Nieuwsbrief.