VVD

VVD wil moderner vluchtelingenverdrag


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 20 juni 2001
VVD-woordvoerder Henk Kamp weigerde vanmorgen, tijdens een manifestatie van Vluchtelingenwerk, om een verklaring van herbevestiging van het Vluchtelingenverdrag te ondertekenen.

Kamp meent dat het verdrag juist aan een wezenlijke vernieuwing toe is.'Het is onverminderd noodzakelijk om echte vluchtelingen bescherming te geven, maar het huidige Vluchtelingenverdrag is verouderd. De asielprocedures in landen als Nederland die op het verdrag zijn gebaseerd, worden op grote schaal misbruikt door criminele mensensmokkelorganisaties ten behoeve van economische migranten. Mensen zonder geld blijven achter, mensen met geld slagen er in een verblijfsvergunning voor een westers land te bemachtigen, vluchteling of niet', aldus Kamp.

De VVD wil dat er een nieuw Vluchtelingenverdrag komt dat uitgaat van de werkelijkheid van vandaag. Asielverzoeken moeten dan uitsluitend in de regio van herkomst door de UNHCR worden getoetst. De rijke landen moeten de UNHCR daar financieel toe in staat stellen. Zij moeten zich bovendien bereid verklaren om naar evenredigheid de verdragsvluchtelingen op te vangen die niet terug kunnen keren en ook niet elders in hun eigen regio gehuisvest kunnen worden.

Kamp: 'Vluchtelingenwerk kan beter oproepen het Vluchtelingenverdrag te moderniseren. Dan kunnen we de echte vluchtelingen helpen, de mensensmokkelorganisaties uitschakelen en het misbruik van de asielprocedure door economische migranten effectief tegengaan.'

20 juni 2001