Novem

Nieuwe ontwikkelingen E.E.T.

Het Programma Economie, Ecologie en Technologie organiseert 20 juni a.s. voor de zevende keer een projectenpresentatie. Tijdens het eerste deel van de bijeenkomst worden 18 recent gehonoreerde projecten geĂŻntroduceerd. Het betreft negen meerjarige E.E.T.-projecten en negen eenjarige voorbereidende projecten (kiemprojecten). Het tweede deel van de middag bestaat uit een inleiding en discussie over de 'Horizonverkenning' van het Programma E.E.T.. Tevens is er gelegenheid om afscheid te nemen van de heer ir. G. van der Veen als Hoofd Programmabureau en kennis te maken met zijn opvolger de heer ing. R.P.J.M. Salden.

De heer ir. H.R.M. te Riele van Storrm CS zal de rol van dagvoorzitter vervullen.

Honoreringen

Voor deze tender is in totaal NLG 60 mln. (ruim EUR 27.2 mln.) beschikbaar. Een voorbeeld van een gehonoreerd meerjarig E.E.T.-project is het Project Energiebesparende luchtgesmeerde Schepen (PELS). Het E.E.T.-project is een uitwerking van het al lang bestaande idee om de wrijving die schepen ondervinden van het water te verminderen. Tussen de romp en het water wordt een luchtlaagje opgebouwd, waardoor het schip 'luchtgesmeerd' wordt. Het is een simpel idee maar technisch zeer uitdagend. De Vereniging Nederlandse Scheepvaart Industrie is initiator van dit project. Het onderzoeksinstituut Marin zal het experimentele werk gaan uitvoeren.

Horizonverkenning

E.E.T. is een gezamenlijk programma van de ministeries van EZ, OcenW en VROM. In opdracht van deze ministeries is onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen en veranderingen in de omgeving van het programma E.E.T. Het onderzoek, de zogenaamde Horizonverkenning, is uitgevoerd door Willems & Van den Wildenberg (Strategisch Adviesbureau). Uit het onderzoek komt o.a. naar voren dat E.E.T. in de afgelopen vijf jaar een interessante portefeuille heeft opgebouwd met een hoog ecologisch, economisch en technologisch perspectief. Als technologiestimuleringsregeling heeft E.E.T. een duidelijk onderscheidende positie door de nadruk op technologische innovatie op (middel)lange termijn. Op het gebied van duurzame ontwikkeling in Nederland speelt E.E.T. een zeer concrete rol in de vorm van knooppuntfunctie. Uit het onderzoek komt tevens een aantal aanbevelingen naar voren. Samen met de ministeries kijkt het programmabureau E.E.T. op welke wijze deze aanbevelingen concreet gemaakt kunnen worden. De heer ir. W.H. Willems zal dit onderwerp tijdens de bijeenkomst belichten.

Voor meer informatie kunt u de website www.eet.nl bezoeken.