ERNST & YOUNG

Internationaal onderzoek topinkomens

'NEDERLANDSE WERKGEVERS ZIJN VOOR TOPINKOMEN GOEDKOOP UIT'

Veelverdienende topmanagers in Nederland houden ongeveer de helft van hun salaris over na aftrek van belastingen en sociale premies. Daarmee bevindt het Nederlandse belastingklimaat voor topverdieners zich in de Europese middenmoot. Maar Nederland is wat betreft de fiscale lasten en premieafdracht die een werkgever kwijt is aan een topinkomen, een van de goedkoopste landen in Europa. Dat blijkt uit een internationaal vergelijkend onderzoek van Ernst & Young. De onderzoekers gingen uit van een inkomen van 200.000 Euro en keken naar de belasting- en premiedruk voor werknemers en werkgevers in 33 landen, waaronder 18 landen in Europa. Topmanagers in het Verenigd Koninkrijk houden met 63,77% in Europa netto het meeste over van hun salaris, terwijl hun Belgische collega's slechts zo'n veertig procent van hun salaris schoon mee naar huis kunnen nemen. Wereldwijd zijn Hong Kong en Singapore de Walhalla's voor veelverdieners.

De relatief ongunstige uitkomst voor Belgische werknemers wordt in belangrijke mate verklaard uit zowel een opvallend hoge premiedruk - de hoogste in Europa ; als uit een stevig fiscaal tarief. Ook in het Zwitserse kanton Geneve, Italië en Portugal blijken de sociale premieafdracht van meer dan 20.000 Euro ruim twee keer zo hoog als in Nederland. Wanneer alleen naar de belastingaanslag op topinkomens wordt gekeken, zijn Denemarken, Zweden en Duitsland de koplopers in Europa.

De vergelijking met diverse westerse landen buiten Europa maakt duidelijk dat het fiscale en premieklimaat in die landen enigszins maar niet significant aantrekkelijker is dan het Europese gemiddelde. In de meest aantrekkelijke Europese landen houden topmanagers zelfs meer over dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada en Australië. Hong Kong en Singapore beschikken wereldwijd gezien over een uitzonderlijk aantrekkelijk fiscaal klimaat. Gekeken naar diverse landen van het Zuidelijk halfrond is het opmerkelijk dat communistisch China een financieel aantrekkelijker regime voor topverdieners biedt dan de meeste Europese landen.

De onderzoekers keken ook naar het netto-inkomen van een topmanager van twee ton wanneer hij of zij getrouwd is en twee (economisch afhankelijke) kinderen heeft. Binnen Europa blijken dan opvallende verschillen te bestaan. In Duitsland, Frankrijk en Zwitserland levert deze gezinssituatie een aanmerkelijk fiscaal voordeel op - in Duitsland zelfs 8,79% - terwijl er in andere landen, waaronder Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk géén verschil bestaat ten opzichte van het netto-inkomen van de alleenstaande.

Onderzoeksvraag: 'Wat houdt een alleenstaande werknemer van een salaris van 200.000 Euro over, na aftrek van sociale premies en inkomstenbelasting?'

De voordeligste landen in Europa:

1. Verenigd Koninkrijk 63,77%

2. Zwitserland (Zurich) 62,16%

3. Griekenland 59,44%

De duurste landen in Europa:

1. België 40,74%

2. Denemarken 40,8%

3. Finland 47,28%

4. Duitsland 47,61%

5. Zweden 49,13%

6. Nederland 50,88%

Enkele niet-Europese landen:
Verenigde Staten 56,88%
Canada 55,74%
Australië 55,31%
Zuid-Afrika 59,32%
China 61,49%
India 66,19%
Singapore 76,40%
Hong Kong 84,97%

Nb. Een Britse werknemer houdt van zijn salaris van 200.000 Euro dus 127.540 Euro over, na aftrek van belasting en sociale premies.

Topinkomens vanuit werkgeversperspectief

Ernst & Young onderzocht tevens de kosten die voor de werkgever verbonden zijn aan het betalen van een salaris van 200.000 Euro aan het topkader. Daarbij is niet alleen gekeken naar de premie- en fiscale lasten, maar tevens naar de fiscale faciliteiten om de salariskosten af te trekken. In vrijwel alle onderzochte landen kost het salaris de werkgever, door het voordeel in de vennootschapsbelasting, uiteindelijk minder dan de hoogte van het brutosalaris bedraagt. Binnen Europa blijkt Nederland bovendien een van de goedkoopste landen te zijn, slechts voorbij gestreefd door Luxemburg en Griekenland. Zweden, Ierland en Frankrijk zijn de duurste landen vanuit het werkgeversperspectief. In de bredere internationale vergelijking komt verder naar voren dat de verschillen tussen landen op dit terrein aanzienlijk groter zijn dan bij de vergelijking van de positie van werknemers. Canada is relatief het voordeligste voor werkgevers en China het duurste. De duurdere landen onderscheiden zich vooral door de hoge sociale premiedruk. Zo betaalt de Chinese werkgever 99.000 Euro aan sociale premies in dit voorbeeld, terwijl Australische ondernemingen helemaal niets afdragen aan premies.

Onderzoeksvraag: 'Wat zijn de totale kosten voor een werkgever aan loon, belastingen en premies, minus de fiscale teruggave, voor een salaris van een alleenstaande werknemer van 200.000 Euro?'

De voordeligste landen in Europa: 

1. Griekenland 65%

2. Luxemburg 65,32%

3. Nederland 66,27%

De duurste landen in Europa:

1. Zweden 95,6%

2. Ierland 89,60%

3. Finland 88,84%

Enkele niet-Europese landen:
Canada 55,87%
Verenigde Staten 58,14%
Australië 66%
Singapore 77,21%
Hong Kong 84%
China 100%
NB. De totale (netto) kosten die een Nederlandse werkgever kwijt is voor een werknemer met een salaris van 200.000 Euro bedragen dus 132.540 Euro, inclusief het salaris zelf.

Einde bericht