Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Metaaltechniek is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

20-06-2001

CNV tevreden over cao-akkoord tandtechniek

Voor de circa 4.000 werknemers in de tandtechniek heeft het CNV gisteravond een principeakkoord bereikt over een nieuwe, eenjarige cao. Vakgroepbestuurder Frans ten Broeke is tevreden over het resultaat, zeker gezien het onvoorstelbare loonbod waarmee de werkgevers tijdens de eerste onderhandelingsronde op de proppen kwamen (2 procent).

Voor de jeugdschalen (A t/m H) is een loonsverhoging afgesproken van 6 procent per 1 juli 2001. Voor de overige werknemers (vanaf 23 jaar) gaan de lonen op die datum met 4 procent omhoog. Verder is afgesproken dat de werkgever de premie van de aanvullende
arbeidsongeschiktheidsverzekering voor z'n rekening neemt (0,6 procent), die tot nu toe door de werknemers werd betaald. Ten Broeke: "Gezien het magere openingsbod ben ik tevreden. Maar het blijft natuurlijk altijd een compromis. De lonen in de tandtechniek blijven namelijk altijd nog ver achter bij de sector metaaltechniek. En als je daarbij bedenkt dat de lonen in de metaaltechniek gemiddeld 15 procent boven cao-niveau liggen, kun je nagaan wat de achterstand voor de werknemers in de tandtechniek is."

De bond betreurt het dan ook dat er met de werkgevers niet te praten viel over het invoeren van een eindejaarsuitkering van 4 procent. Ten Broeke: "Volgend jaar staat die opnieuw hoog op de agenda." Verder zijn in de cao afspraken gemaakt over onder meer kinderopvang, vergoeding van opleidingskosten, calamiteitenverlof en deeltijdarbeid. Ook is besloten tot de oprichting van een werkgroep arbeidsomstandigheden.

Nadere inlichtingen:

Frans ten Broeke, vakgroepbestuurder CNV Metaaltechniek 026-4955322
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030-6348244