Gemeente Enschede

Test wijst uit: het subsidie-ontwerp werkt

NIEUW SUBSIDIESTELSEL SPORT IN INSPRAAKPROCEDURE MAATSCHAPPELIJKE BETEKENIS VAN SPORT WORDT BELOOND

Enschede, 20 juni 2001

De gemeente Enschede streeft naar een grotere sportdeelname bij jeugd en bij mensen in een achterstandssituatie en naar ondersteuning van vrijwilligerswerk in de sport. Er zijn sportverenigingen die veel doen voor deze groeperingen, maar daar in hun jaarlijkse subsidie weinig voor terug zien. Daarom verandert de gemeente Enschede het huidige subsidiestelsel. Het uitgangspunt voor de herverdeling van subsidies is het belonen van de maatschappelijke betekenis van sport in het algemeen en van sportverenigingen in het bijzonder. Het gemeentelijk sportbeleid komt zo beter tot zijn recht. En de verdeling van de subsidiemiddelen is rechtvaardiger en meer gedifferentieerd. Dat wijst een eerste test van het ontwerp al uit.

De invoering van de subsidie is getest
In de afgelopen maanden is een test van het ontwerp uitgevoerd, waaraan 107 sportverenigingen hebben meegewerkt. Uitkomst was dat het ontwerp voldeed aan de uitgangspunten, die in de sportnota waren aangegeven.

De procedure voor verdere ontwikkeling en invoering is als volgt:
* Het concept-ontwerp ligt ter inzage t.b.v. de inspraak.
* De definitieve vaststelling van het ontwerp heeft plaats in de maanden oktober en november 2001.

* Invoering is voorzien met ingang van 1 januari 2002.
* In 2004 evaluatie van de resultaten.

Verenigingen niet aan het lot overgelaten
Logisch gevolg van deze nieuwe manier van verdeling van de subsidiemiddelen is dat een aantal verenigingen meer subsidie gaan ontvangen en een aantal verenigingen minder. Sportverenigingen krijgen van de gemeente Enschede actieve ondersteuning zoals:
* het Sportloket Enschede: bij dit loket kunnen sportverenigingen terecht voor advies op allerlei terrein (juridisch, financieel, beleidsmatig, organisatorisch, ledenwerving en dergelijke) en voor cursussen op maat. Het Sportloket Enschede is te bereiken via het telefoonnummer 053-4884422 of via het e-mail adres sportloket@enschede.nl.

* het extra organiseren van activiteiten om de sportdeelname van met name jeugd te bevorderen. Daarbij gaat het om het aanbieden van kennismakingsactiviteiten, in samenwerking met sportverenigingen, scholen, buurthuizen enzovoort. De gemeentelijke sportconsulenten en sportbuurtwerkers zorgen voor ideeën, afstemming en ondersteuning bij de uitvoering.

Van verborgen subsidie naar resultaatsubsidie
Het belangrijkste middel om de doelen van het gemeentelijk sportbeleid te bereiken, is het verstrekken van sportsubsidies. Voor een groot deel gaat dit in het huidige stelsel om verborgen subsidies, waarvan de ontvanger niet weet dat hij subsidie krijgt. Een voorbeeld is de subsidie bij de ingebruikneming van gemeentelijke sportaccommodaties, waarvan het te betalen tarief veel lager is dan de kostprijs. Voor een klein deel gaat dit om rechtstreekse subsidies waarbij de gemeente direct gelden uitbetaalt aan sportverenigingen, zoals de jeugdsportsubsidie, de evenementensubsidie en de subsidie opleiding vrijwillig kader.

De categorie rechtstreekse subsidies krijgt in het nieuwe stelsel een prominentere positie, want de huidige verborgen manier van subsidiëren leidt niet tot een optimale besteding van de subsidiegelden. Een voorbeeld: gebruikers van dezelfde gemeentelijke sportaccommodatie krijgen evenveel (verborgen) subsidie. Wie er sport en hoe belangrijk dat voor de samenleving is, staat nu nog volkomen los van de bepaling van de hoogte van de subsidie. In de huidige situatie komt het geld niet altijd op de gewenste plek terecht, terwijl ook maatschappelijke doelen niet gehaald worden.

(Zo blijkt uit onderzoek bij de sportdeelname van jeugd dat de deelname in wijken met grote welvaart vier maal zo hoog is als in wijken met veel sociale problemen. Daardoor komt uiteindelijk dus veel verborgen subsidie terecht in de sociaal sterkere wijken en weinig in de wijken, waaraan de gemeente juist extra aandacht wil geven.).

Win-win-situatie
Het uiteindelijk streven van deze aanpassing is dat de sportdeelname in Enschede toeneemt.
Dit levert een win-win-situatie op voor zowel de gemeente Enschede als de sportverenigingen. Voor de gemeente Enschede betekent dit het bereiken van haar doelen (iedereen doet mee!) en voor de sportverenigingen het verkrijgen van meer leden en meer maatschappelijk draagvlak.
Dit nieuwe stelsel is ontstaan in overleg met vertegenwoordigers uit de sportwereld, samengebracht in de projectgroep tarieven- en subsidiestelsel sport. Het nieuwe subsidiestelsel is een actiepunt voortvloeiend uit de nota "Sport in Enschede: volop in beweging" en het Maatwerkconvenant Grote Stedenbeleid Enschede 2000-2004.