Gemeente Oosterhout

Besluitenlijst

Vergadering college van b. en w. 19 juni 2001

College komt met extra voorstellen ter beperking van "armoedeval"

Burgemeester en wethouders zullen met voorstellen komen om de zogenaamde "armoedeval" te voorkomen. De "armoedeval" treedt op als mensen met een uitkering een hoger inkomen krijgen, bijvoorbeeld omdat ze een betaalde baan gevonden hebben. Omdat ze een hoger inkomen ontvangen, komen ze dan niet meer in aanmerking voor allerlei gemeentelijke regelingen zoals kwijtschelding en tegemoetkoming. Dat kan er dan in resulteren dat ze netto per maand minder te besteden hebben dan in de situatie dat ze nog een uitkering ontvingen.

Onder andere omdat hiervan geen echte stimulans uitgaat voor uitkeringsgerechtigden om op zoek te gaan naar een baan, zint het college nu op maatregelen om de gevolgen van die "armoedeval" te beperken. Dat blijkt uit het aangepaste raadsvoorstel dat het college heeft opgesteld naar aanleiding van de evaluatie van het gemeentelijk minimabeleid. Die aanpassingen zijn het gevolg van behandeling van de nota in de raadscommissie Sociale Zorg, Werk en Buurtbeheer.

Een van de mogelijkheden om de "armoedeval" te beperken, is het invoeren van een glijdende schaal. Dat betekent dat mensen niet meteen alle minimavoorzieningen kwijtraken als ze met hun inkomen nét boven de inkomensgrens uitkomen. Een andere mogelijkheid is te gaan werken met compartimentering: dat betekent dat per inkomenscategorie de mate van kwijtschelding en tegemoetkoming wordt vastgesteld.

Verder willen b. en w. de regeling voor bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksgoederen verruimen. Op basis van die regeling kunnen langdurige minima in aanmerking komen voor een uitkering als ze bijvoorbeeld hun wasmachine of koelkast moeten vervangen. Momenteel is het zo dat het bedrag voor gezinnen twee keer zo hoog is als voor alleenstaanden. En dat is, zo vinden b. en w., eigenlijk merkwaardig omdat de aanschafkosten van een wasmachine of koelkast niet afhankelijk zijn van het aantal gebruikers. Daarom wordt voorgesteld de vergoeding voor alleenstaanden op te trekken naar het niveau van gezinnen.

Speciale horeca-parkeerregeling deel Keiweg en Past. Bresserstraat

Burgemeester en wethouders gaan voorstellen in een gedeelte van de Keiweg ten zuiden van de Ridderstraat en in de Pastoor Bresserstraat een speciale parkeerregeling, het zogenaamde "horecavenster" in te voeren. Die regeling moet ertoe leiden dat cafébezoekers niet de parkeerplaatsen van bewoners van de Keiweg en de Past. Bresserstraat gaan innemen.

Het college wil beide straten opnemen in de "schil" rond de binnenstad, waarin ook vergunningparkeren wordt doorgevoerd. Dit gebeurt om een eind te maken aan de situatie dat bezoekers van de binnenstad (werkers en winkelend publiek) in deze straten hun autos parkeren teneinde niet te hoeven betalen voor een plaats in de binnenstad. Het vergunningparkeren geldt tot 18.00 uur (en tot 21.00 uur op koopavond); daarna is het parkeren overal vrij.

Voor straten rond horecagelegenheden bestaat daarnaast de mogelijkheid een "horecavenster" in het leven te roepen. Dat betekent dat hier van 18.00 tot 22.00 uur (maandag tot en met zaterdag) bezoekers niet op vergunningplaatsen mogen parkeren; ze kunnen dan wel gratis terecht op plaatsen die overdag voor betaald parkeren zijn bestemd.

Dit horecavenster geldt nu al voor de Bredaseweg/Willemstraat en de Bosstraat/Bakkerstraat en omgeving. Het college wil het nu ook invoeren in het zuidelijk deel van de Keiweg en de Past. Bresserstraat. Het invoeren van het "horecavenster" maakt deel uit van het raadsvoorstel voor de invoering van het "schilparkeren", dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 26 juni behandelt.

Verdere versoepeling regeling uitbreiding winkels binnenstad

Het college wil de regels voor kleine uitbreidingen van bestaande winkels verder versoepelen. Het college heeft hiertoe besloten op verzoek van een aantal belanghebbenden en een aantal raadsfracties.

Oorspronkelijk wilden burgemeester en wethouders dergelijke uitbreidingen alleen toestaan tot een maximum van vijftien procent van het verkoopoppervlak zoals dat in juli 2000 is geregistreerd. Tevens wilden b. en w. daarbij een maximale diepte van vijftien meter hanteren.

Burgemeester en wethouders willen dit algemeen uitgangspunt blijven hanteren, met dien verstande dat hiermee soepel moet worden omgegaan. Zo willen b. en w. ook uitbreidingen toestaan - zonder die aan een maat te koppelen - als die binnen de bestaande bouwmassa en binnen de aan de winkel ten dienste staande ruimten (zoals inpandige opslagruimten) wordt gerealiseerd. Ook wil het college het mogelijk maken ingesloten en niet-openbare binnenruimten achter winkels bij de winkel te betrekken, tot een maximale maat van tien meter. Dergelijke uitbreidingen worden overigens alleen toegestaan als er vervolgens elders geen nieuwe opslagruimte wordt gecreëerd.

Nadat b. en w. de gewijzigde regels hebben vastgesteld, zullen ze onderwerp zijn van inspraak. Vervolgens zal de raad worden voorgesteld de regels in zijn vergadering van september vast te stellen.

Gemeente bereikt overeenstemming over verhuizing tankstation Intercapal

Het college van b. en w. heeft met Intercapal overeenstemming bereikt over de verhuizing, per uiterlijk 1 november van dit jaar, van het tankstation aan het Wilhelminakanaal-oost naar een nieuwe locatie aan de Kanaalstraat. In de periode tot de verhuizing verplicht het bedrijf zich tot het nemen van maatregelen om de nadelige gevolgen voor het milieu te beperken.

De overeenstemming tussen gemeente en Intercapal volgt op een uitspraak van de Raad van State. Die schorste onlangs het besluit van de gemeente om Intercapal bestuursdwang aan te zeggen. Op die manier wilde de gemeente Intercapal dwingen de activiteiten aan het Wilhelminakanaal-oost te staken. De schorsing van de Raad van State gold een periode van vier weken nadat het college een besluit had genomen op het bezwaar tegen de bestuursdwang dat Intercapal gelijktijdig bij de gemeente had ingediend. Tijdens de zitting heeft de Raad van State overigens nadrukkelijk gewezen op de mogelijkheid om via nader overleg uit de impasse te komen.

Vervolgens zijn gemeente en Intercapal rond de tafel gaan zitten. Dat overleg heeft erin geresulteerd dat het bedrijf heeft aangegeven per 1 november naar een nieuwe locatie te vertrekken. Tot die periode zal het tijdelijke milieumaatregelen treffen. De gemeente zal haar aanschrijving intrekken, terwijl Intercapal het bezwaarschrift hiertegen intrekt. De gemeente zal zich bovendien inspannen om de verhuizing naar de nieuwe locatie mogelijk te maken.

Ordeningscriteria voor nieuwe organisatiestructuur vastgesteld

Burgemeester en wethouders hebben de ordeningscriteria vastgesteld die gebruikt gaan worden bij het opnieuw inrichten van de gemeentelijke organisatie in het kader van de herstart. Op basis van de ordeningscriteria zal na de zomervakantie bekeken worden op welke manier het best vormgegeven kan worden aan het streven binnen de gemeentelijke organisatie tot acht tot tien afdelingen te komen. Als ordeningscriteria gelden onder andere: platte organisatie, het aantal hiërarchische niveaus is beperkt; samenhangende activiteiten zijn de basis voor afdelingsvorming;

beleid en uitvoering horen bij elkaar; evenwichtige verdeling van diensten en producten over afdelingen; een realistische "span of control"; bij clustering wordt uitgegaan van de bestaande formatie en de bestaande dienstverlening.

Het college zal de ordeningscriteria bespreken met de commissie Middelen.

B. en w. besluiten tot vervanging cv-ketel bibliotheekfiliaal Arkendonk

Burgemeester en wethouders hebben besloten tot vervanging van de cv-ketel en luchtbehandelingskast in het bibliotheekfiliaal Arkendonk. De cv-ketel is dringend aan vervanging toe. Van de gelegenheid wordt nu gebruik gemaakt ook de luchtbehandelingskast, die geluidoverlast voor omwonenden veroorzaakt, te vervangen door een stiller exemplaar. Met de vervanging is een bedrag gemoeid van 104.700 ( 47.511). Voor deze uitgave is geld gereserveerd binnen het investeringsplan.

College trekt geld uit voor investeringen in computers

Het college heeft besloten een totaalbedrag van 35.000 ( 15.882) beschikbaar te stellen voor routine-investeringen in computerapparatuur en -programmatuur. Het geld zal worden gebruikt voor het installeren van een programma waarmee het makkelijker wordt digitale geografische bestanden en databases te raadplegen.

B. en w. wil meewerken aan herontwikkeling locatie Spoorstraat te Dorst

Burgemeester en wethouders zijn, onder voorwaarden, bereid mee te werken aan de herontwikkeling van de hoek Dennenlaan-Spoorstraat in Dorst. Dat complex bestaat uit de voormalige Rabobank, een winkelstrip en bovenwoningen. De eigenaar van het complex wil bovenop de huidige eenlaagse bebouwing van de Rabobank drie woningen (één bouwlaag) realiseren, het bouwblok langs de Dennenlaan vernieuwen en het openbaar gebied beperkt herinrichten. Hoewel de bebouwing deels in strijd is met het bestemmingsplan, willen b. en w. toch meewerken, gezien de "kwaliteitswinst" die met het bouwplan voor het centrum van Dorst te behalen is.

Geen gemeentesubsidie voor monument naamloos gestorven kinderen

De gemeente Oosterhout zal geen (financiële) medewerking verlenen aan het oprichten van een monument voor naamloos gestorven kinderen. Een verzoek daartoe van een groep Oosterhoutse burgers wordt niet gehonoreerd, vanwege het ontbreken van budget. Voor het realiseren van kunstwerken moet een beroep worden gedaan op de kosten die gemaakt moeten worden bij het ontwikkelen van bouwplannen; die relatie is in dit geval moeilijk te leggen.

Gemeente gaat vervolglening aan met Bank Nederlandse Gemeenten

Het college heeft besloten met de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) een zogenaamde vervolglening aan te gaan voor een bedrag van 18.750.000.

( 8.508.397) Het gaat hier om de restanthoofdsom van een per 1 juli 1991 verstrekte lening. Het betreft een zogenaamde "woningbouwlening": tussen de gemeente en de Woningbouwstichting bestaat een overeenkomst van geldlening met dezelfde inhoud.

Vloerbedekking streekarchief wordt vervangen

Burgemeester en wethouders hebben besloten tot vervanging van de vloerbedekking van het streekarchief, dat gevestigd is in het complex van De Bussel. Hiermee is een bedrag van circa 14.000 ( 6.353) gemoeid. De bestaande, uit 1984 daterende, vloerbedekking is aan vervanging toe.

Oosterhout, 21 juni 2001