Het GIA is de actieve beroepsvereniging voor informatie architecten. Maandelijks worden evenementen georganiseerd om vorm en inhoud te geven aan de permanente educatie van informatie architecten (en anderen). Zie ook http://www.GIA.nl/

Interessant: in juni 2001 gaan 3 GIA-werkgroepen van start. In deze werkgroepen zullen leden werken aan wat een informatie architectuur is en hoe dit zich vertaalt naar het beroep van informatie architect. Interesse? Laat het weten door een E-mail te sturen naar Werkgroepen@GIA.nl

GIA evenement op 21 juni 2001:
Workshop "INFORMATIE ARCHITECT EN CULTUUR"


--> Let op: door de werkvorm kent dit evenement een beperkte deelname. Mocht de belangstelling groot zijn, dan zou het evenemment herhaald kunnen worden. Leden van het GIA gaan natuurlijk voor bij de selectie.

* Workshopleider: drs Marleen Olde Hartmann

* Datum: donderdag 21 juni 2001

* Aanvang: programma start om 19:00 uur

* Sluiting: afhankelijk van de discussie om ongeveer 21.00 uur
* Locatie: Mercure Hotel Postiljon Utrecht - Bunnik
* Kosten: GIA en NGGO-leden gratis, niet-leden f 15,-- studenten f 10,--
* Aanmelding: stuur een reply E-mail naar evenementen@GIA.nl waarbij u in dat geval graag incl. bedrijfsnaam, postadres en evt. faxnr.). Na aanmelding ontvangt u de bevestiging van inschrijving en de routebeschrijving.

De volgende lezingen zijn gepland op 27 september, 25 oktober, 22 november en 13 december. Zie http://www.GIA.nl/ voor meer informatie en voor het aanvragen van eventuele handouts enz.

De workshop
Cultuur is van iedereen, van iedere tijd en van alle werelden. Het is niets mystieks, hoogstaands of nastrevenswaardigs. Het is een doodgewoon fenomeen en onderdeel van gewone menselijke omgangsvormen. Cultuur is het beeld dat je krijgt door te kijken naar tussenmenselijke interacties. Dat zijn interactiepatronen die groeien in de praktijk. Patronen waar invloed op uitgeoefend kan worden, en waar rekening mee gehouden dient te worden.

Wat heeft dit met ICT te maken? En wat moet een informatie architect met cultuur?

Het antwoord is niet zo moeilijk. Want, is het voor een informatie architect niet belangrijk om zicht te hebben op de interactiepatronen die gevormd zijn in organisaties? Wil een architect niet kunnen aansluiten bij de dagelijkse praktijk van de werkende mens? Wil de architect zijn/haar kennis en ervaring niet kunnen uitdragen naar verschillende groepen mensen? En wil hij niet kunnen communiceren met die groepen? Zowel in de ICT als in de business worden gedragspatronen gevormd in organisaties en daar zal zij of hij toch iets mee moeten doen.

De informatie architect zal iets met die cultuur moeten doen. Niet alleen in de organisatie, maar bijvoorbeeld ook als het gaat om het samenstellen van een architectenteam. Of als het om zijn/haar adviezen gaat over verandertrajecten en over aan te houden prioriteiten. Hij/zij zal er het potentiële draagvlak van de ontwikkelde architectuur mee creëren of mee vergroten.

In de praktijk zal naar oplossingen gezocht moeten worden om dit soort cultuur gerelateerde problemen op te lossen. Deze avond is bedoeld om samen te ontdekken hoe een informatie architect - u - zal zoeken en kan vinden.

De workshop-leider
Marleen Olde Hartmann (Marleen@aim.nl) heeft na haar universitaire opleiding andragologie (veranderkunde) aan de Universiteit in Utrecht vele jaren gewerkt in diverse trainings- en onderwijssituaties. In de eerste jaren als groepsleider in de volwassenen educatie, en wel in het bijzonder in het beroepsvormend onderwijs voor de ICT-arbeidsmarkt. Zij heeft naast het lesegeven zelf ook vorm gegeven aan curricula voor cursorische trajecten met diverse instroomnivo's (van LBO tot postacademisch) en voor diverse bedrijfssectoren (grafische industrie, dienstverlenende sector enz.). Ook het opzetten van competentie profielen en het uitontwikkelen daarvan viel binnen haar taakgebied. Met deze profielen was het mogelijk om te kiezen voor een van de beroepsgroepen. Het ging daarbij onder meer om kwalificerende eigenschappen van helpdeskpersoneel en van mensen die ondersteuning van organisaties gaven vanuit informatiecentra.

In het begin van de jaren '80 was Marleen werkzaam in het reguliere HBO en WO onderwijs als docent, coach en trainer/begeleider van toekomstig management van o.m. de financiële sector. Haar aandachtsgebied was het raakvlak tussen organisatie en informatie en de rol die management daarin speelt, of zou kunnen gaan spelen. In die tijd heeft zij veel kennismakingsprogramma's in het werkveld, trainingen van managementvaardigheden en in het bijzonder het vormgeven van reflectief vermogen bij deze doelgroep georganiseerd. Inhoudelijk heeft zij de jonge managers ondersteuning geboden in de informatica en vakgebieden aangeboden in het ontwerpen van databases, telematica, systeemontwikkeling, informatieplanning en informatiemanagement.

Sinds 1999 zet Marleen haar jarenlange ervaring in als adviseur van klanten van A/I/M bv.. A/I/M is gespecialiseerd in het ondersteunen van management en organisaties bij het bedenken en realiseren van hun informatie architectuur. Veranderkundige aspecten, procesbegeleiding, coaching en stimulering van het proces zijn de onderdelen die zij tot haar specialismen rekent.

Marleen is tevens directeur van A/I/M Opleidingen BV (http://www.aim.nl/opleidingen/) en als zodanig verantwoordelijk voor het realiseren en ontwikkelen van cursussen (open, in-house en schriftelijk) en seminars op en rond informatie architecturen. Deze cursussen zijn ook onderdeel van de nieuwe masterclass Architecturen die opleidt tot MSc IT Architectuur.

Wij zien u graag op donderdag 21 juni 2001 in Bunnik

Met vriendelijke groet,

Steven F.N. van 't Veld bc RI
Voorzitter GIA