Den Haag, 21 juni 2001

Het rapport Alders lijkt een herhaling van het rapport Oosting: een ondernemer die zijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid van - vaak nog zeer jonge klanten - te lichtzinnig opvat en een falende overheid die onvoldoende toezicht houdt op de naleving van de regels. De veiligheid van burgers is onnodig op het spel gezet en het is nu vooral zaak slachtoffers ellenlange juridische procedures te besparen en de lokale overheden nu maar eens echt toe te rusten om hun taken goed uit te kunnen voeren.

Het is schokkend om te zien hoe de lokale overheid verzuimde de ondernemer aan te pakkan toen keer op keer bleek dat deze niet aan de veiligheidseisen voldeed. SP Tweede-Kamerlid Poppe: "Bezoekers van openbare etablissementen moeten ervan uit kunnen gaan dat de kastelein de veiligheid van zijn klanten een zorg is, maar tevens dat de overheid erop toeziet dat hij zijn winstoogmerk niet laat prevaleren boven die veiligheid. Gedogen kan hier nooit gedoogd worden." Het is nu zaak om te zorgen dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren, maar dan moet de lokale overheid wel geëquipeerd worden om voldoende personeel en deskundigheid in huis te halen.

En dan de slachtoffers van de cafébrand. De reconstructievideo geeft een schokkend beeld van wat zich in café 't Hemeltje heeft afgespeeld. Degenen die uit die hel zijn gekomen moeten ook niet nog eens een juridische lijdensweg moeten gaan volgen. Juridische procedures duren immers lang, zijn emotioneel belastend, kosten veel geld en de afloop staat bij voorbaat niet vast. Daarom vindt de SP dat de overheid, naar het voorbeeld van de Bijlmermeerramp, de legionella-epidemie in Bovenkarspel, een schadefonds in het leven moet roepen. Los van de schuldvraag, heeft de overheid de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat er voor slachtoffers, die al zo zwaar zijn getroffen, geen onzekerheid bestaat over de vergoeding van hun schade.



Informatie: Remi Poppe (06) 53359394