Publiekscampagne Huiselijk geweld weer van start

Al 150 meldingen van huiselijk geweld binnen

Deze zomer start opnieuw de lokale publiekscampagne "Huiselijk geweld is niet normaal!". Doel van de campagne is Haarlemmers bewust te maken van het probleem van huiselijk geweld en het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en de website onder de aandacht te brengen. De publiekscampagne, die ook in oktober is ingezet, en de andere projectactiviteiten lijken effect te sorteren. Sinds de start van het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld in oktober 2000 zijn er 150 adviesvragen en meldingen van huiselijk geweld binnengekomen. De politie heeft vorig jaar rond de campagne een piek kunnen waarnemen in het aantal meldingen van huiselijk geweld. Op basis van het afgelopen half jaar lijkt het aantal meldingen in 2001 hoger uit te zullen vallen dan het aantal in 2000. Dat betekent waarschijnlijk dat meer mensen de stap durven te zetten om op zoek te gaan naar informatie, advies en hulp. Naast posters in abri's bestaat de campagne uit folders en freecards die bij bibliotheken en wachtruimtes van huisartsen te verkrijgen zijn.

Meer resultaten
De campagne Huiselijk geweld is niet normaal! maakt deel uit van het project Geweld in het gezin dat in het kader van het integrale veiligheidsbeleid door de gemeente is opgezet. Dit project schenkt zowel aandacht aan de hulpverlening als aan de strafrechtelijke aanpak van huiselijk geweld. De resultaten van het project tot nu toe zijn o.a.: 1. Politie en Justitie werken tegenwoordig met protocollen waarin staat hoe te handelen bij meldingen en aangiften van huiselijk geweld. 2. Er hebben 35 trainingen plaatsgevonden voor beroepsgroepen zoals leerkrachten, groepsleiding, huisartsen etc. met als doel huiselijk geweld eerder te signaleren. 3. Het hulpverleningsaanbod is uitgebreid en verbeterd. 4. Er is een "buddygroep" opgestart voor vrouwen die in een mishandelingsituatie verkeren. 5. Voor plegers van huiselijk geweld is er laagdrempelige hulp om te leren met gevoelens van agressie om te gaan. Werkwijze Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld
Bijna de helft van de Nederlandse bevolking is ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld (volgens landelijk onderzoek van het Ministerie van Justitie, 1997). Toch leiden twijfel, schaamte en isolement er vaak toe dat slachtoffers geen stappen durven te nemen. Bij het Advies- en Meldpunt kunnen slachtoffers en hun omgeving, maar ook plegers van geweld (anoniem) 24 uur per dag telefonisch terecht voor informatie en advies. De medewerkers aan de telefoon kunnen ook verwijzen naar een maatschappelijk werkende of de hulpverlening. Er wordt alleen actie ondernomen als de beller hiervoor toestemming geeft. Het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld staat niet op zichzelf. Achter de schermen werken meer dan twintig instellingen op het gebied van zorg en maatschappelijke dienstverlening samen.

Wat is huiselijk geweld?
Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. Geweld is aantasting van de persoonlijke integriteit. Hierbij wordt geestelijk en lichamelijk geweld onderscheiden. De huiselijke kring (of gezin) is de kring die bestaat uit (ex) partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden. Huisvrienden zijn personen die een vriendschappelijke band onderhouden met het slachtoffer of met iemand uit de onmiddelijke omgeving van het slachtoffer en die het slachtoffer in huiselijke sfeer ontmoet. Onder huiselijk geweld hoort geweld tegen vrouwen en kinderen, maar ook tegen mannen en ouderen.

Voor meer informatie Advies en Meldpunt Huiselijk Geweld, tel.: (023)-5472999. www.huiselijkgeweldhaarlem.nl

Gemeente Haarlem

21 juni 2001
Ellen van der Vossen
023-5115940
023-5115740
58/2001