Ministerie van Financien

Titel: Beleidsoverdracht Consumentenkrediet



De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Plein 2

2511 CR Den Haag

Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 21 juni 2001 FM 2001-923 M

Onderwerp
Beleidsoverdracht Consumentenkrediet

Mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken, deel ik u mede dat ingevolge het Koninklijk Besluit van 11 mei 20011 de zorg voor het consumentenkrediet (Wck), met uitzondering van schuldbemiddeling, per 29 mei 2001 is overgedragen van de Minister van Economische Zaken aan de Minister van Financiën. Hierdoor is de Minister van Financiën verantwoordelijk geworden voor de hoofdstukken I-IV en VI-X van de Wck. Voor het onderwerp schuldbemiddeling, hoofdstuk V van de Wck, blijft de Minister van Economische Zaken de eerstverantwoordelijke Minister. Over het voornemen tot deze overdracht werd u ook geïnformeerd in de antwoorden op de Kamervragen voortgangsrapportage informatieverstrekking, welke u bij brief van 3 april 2001 (kenmerk FM 2001-345) heeft ontvangen.

De overdracht is onderdeel van de bij brief van 7 juli 2000 (Kamerstukken II, 1999-2000, 27 231, nr. 1) aangekondigde herziening van de Wck. Doel van deze herziening is om de inhoud van de Wck en het toezicht op de naleving ervan meer in overeenstemming te brengen met de regelgeving voor andere financiële diensten. Vooruitlopend op deze herziening zijn de meeste uitvoeringsbevoegdheden die op grond van de Wck aan de Minister toekomen, gemandateerd aan de Nederlandsche Bank.2 Tot de werkzaamheden van de Bank behoren onder meer het verlenen en intrekken van vergunningen, het geven van een aanwijzing aan een vergunninghouder, het beoordelen van de gegevens die door accountants ten behoeve van het toezicht zijn verzameld en het houden van een register van vergunninghouders.

De herziening van de Wck is momenteel in voorbereiding. Ten behoeve van de geplande stroomlijning van de Wck met de overige financiële regelgeving zal voor het opstellen van de op de Wck te baseren lagere regelgeving een brede consultatie worden gestart. Ik verwacht het wetsvoorstel in 2002 aan de Tweede Kamer te kunnen aanbieden.

De Minister van Financiën,