21 juni 2001

Radicale cultuuromslag in bestuurlijk Nederland is bittere noodzaak

De puntjes op de i van handhaving

Het rapport van de Commissie Alders over de brand in café De Hemel in Volendam spreekt duidelijke taal, maar bevat geen verrassende conclusies: Het onderstreept de noodzaak van een radicale cultuuromslag in bestuurlijk Nederland, aldus Arie Slob van de ChristenUnie. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de burger is een zware verantwoordelijkheid. Het moet nu maar eens afgelopen zijn met het door de vingers zien van het marchanderen met de regels. Het is de hoogste tijd voor de puntjes op de i van handhaving. Ik kan me niet voorstellen dat er nu nog gemeenten zijn die dit onderwerp niet boven aan de agenda zetten.

De ChristenUnie leest het rapport als een nadrukkelijke bevestiging van de conclusies in het debat over de vuurwerkramp in Enschede. Als het gaat over de veiligheid van de burger mag de overheid niet terugtreden, maar moet zij juist aantreden, citeert Arie Slob commissievoorzitter Alders. Het vertrouwen in de overheid kunnen we alleen herstellen als we korte metten maken met de slappe bestuurscultuur. Hij gaat niet voorbij aan de verantwoordelijkheid van de burger: We moeten de zwarte piet niet alleen bij de overheid leggen. Het valt mij op dat burgers zelf ook laks met vergunningen omgaan. Het gaat bij afschuwelijke rampen als de cafébrand in Volendam niet om schuld, maar om verantwoordelijkheid. Individuele burgers moeten daarvoor niet weglopen. Dat is een kwestie van mentaliteit.

Er is nogal wat mis met de coördinatie van de hulpverlening bij rampen. Dat is geen nieuws. Het rapport benadrukt dat we nu maar eens moeten doen wat we al heel lang weten. Ik zeg dan: waar een wil is, is een weg. Geen woorden, maar daden. Het regionaal beheersplan rampenbestrijding moet nu snel worden uitgewerkt, aldus Slob.