EVD

Zakendoen in Mexico en Centraal-Amerika, 22 juni 2001

Mexico vormt in toenemende mate een belangrijke en interessante markt voor Nederlandse bedrijven. Niet alleen vanwege de eigen markt van 100 miljoen mensen, ook vanwege de verschillende handelsverdragen die het land heeft afgesloten. Mexico heeft samen met de VS en Canada de NAFTA, de North America Free Trade Agreement. Voor investeerders in Mexico is het van belang dat de NAFTA uit 400 miljoen consumenten bestaat. Daarnaast is in juli 2000 een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie van kracht geworden.

Het aantreden van een nieuwe regering in december 2000, die het bedrijfsleven goed gezind is, heeft bovendien nieuw elan in de samenleving gebracht. Het beleid van de regering is gericht op het terugdringen van corruptie, misdaad, onveiligheid en overregulering.

In een breed scala van sectoren is behoefte aan nieuwe investeringen en toeleveranciers, waarbij de Mexicaanse regering, om haar afhankelijkheid van de VS te verkleinen, graag zakendoet met Europese bedrijven. Voor Nederlandse bedrijven bestaan er specifiek mogelijkheden op het gebied van milieutechnologie en waterzuivering, infrastructuur en havens, petrochemie en energie, landbouw, hightech en toerisme.

Ondanks hun meer bescheiden marktomvang zijn ook Costa Rica, El Salvador, Guatemala en Panama interessant voor het Nederlandse bedrijfsleven. Als kansrijke sectoren kunnen bijvoorbeeld worden gezien de voedingsmiddelenindustrie, milieutechnologie, landbouw, textiel en toerisme. Van 4 tot en met 14 september zal een collectieve zakenreis naar deze landen plaatsvinden onder leiding van C.P. Buijink, plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken. Heeft u belangstelling in deelname aan deze zakenreis, neem dan contact op met Wim ten Doeschate op telefoonnummer 070 - 3797836 of per e-mail, doeschate@evd.nl.

Op donderdag 21 juni krijgt u de gelegenheid een individueel gesprek te voeren met W.J. de Boer, eerste ambassadesecretaris te Costa Rica. U heeft dan de gelegenheid specifieke onderwerpen over Centraal-Amerika met hem te bespreken. U kunt zich hiervoor online aanmelden.