Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Extra geld voor toezicht kinderopvang naar GGDen

Het extra geld dat staatssecretaris Vliegenthart naar gemeenten sluist voor het toezicht op kwaliteit in de kinderopvang ( 7,5 miljoen extra in 2001 en 2002), komt veelal daadwerkelijk terecht bij de GGDen. Van de 41 GGDen ontvangen er inmiddels 26 geld van de gemeente. De overige GGDen zijn hierover nog in gesprek.

In een uitzending van het VPRO-radioprogramma Argos op 1 juni 2001 werd betwijfeld of het extra geld voor toezicht op de kinderopvang, dat Vliegenthart eind 2000 beschikbaar heeft gesteld, wel bij de GGDen terechtkomt. Deze berichten leidden in de Tweede Kamer tot vragen aan de staatssecretaris. In een brief aan de Kamer ontkracht Vliegenthart deze twijfels door recente cijfers te presenteren. .

Gemeenten zijn in het kader van de Welzijnswet verantwoordelijk voor het toezicht op de kinderopvang, aldus de staatssecretaris in haar brief. Veelal laten zij dit toezicht uitvoeren door de GGD, maar dit is niet verplicht. Onder de nieuwe Wet basisvoorziening kinderopvang (Wbk), die in 2003 in werking treedt, geldt die verplichting wel. In aanloop naar deze wet is zowel het ministerie van VWS als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) er veel aan gelegen dat GGDen ook over de middelen beschikken om die taak goed uit te voeren.

Kwaliteit en toezicht kinderopvang 1. Kwaliteit en toezicht kinderopvang
Kamerstuk, 15-6-2001

Wet Basisvoorziening Kinderopvang 2. Wet Basisvoorziening Kinderopvang Gidspagina, 6-6-2001