Persberichten

Nuon koopt Demkolec en handhaaft schone technologie

Nuon heeft een memorandum of understanding getekend met het B.V. Nederlands Elektriciteit Administratiekantoor over de overname van de kolenvergassingsinstallatie Demkolec bij Buggenum in Limburg. Nuon heeft een bod van 102.5 miljoen Euro uitgebracht. Door de aankoop van Demkolec kan Nuon de onbalans in vraag en aanbod op de elektriciteitsmarkt gunstig opvangen. Dat betekent dat Nuon, op momenten van piekvraag naar energie, zelf kan produceren en minder afhankelijk is van marktprijzen.

Nuon wil de bestaande kolenvergastechniek van Demkolec handhaven. Daarmee blijft een schone innovatieve techniek voor ons land behouden. Bovendien wil Nuon in de centrale zoveel mogelijk biomassa vergassen. Proeven hiervoor zijn al in het najaar van 2000 gestart en de resultaten zijn veelbelovend.

Belangrijke factoren die invloed hebben op de energieprijs in de geliberaliseerde markt zijn een beperkte importcapaciteit, een aantal Nederlandse productiecentrales die in de mottenballen zijn gezet en een zomer waarin in de productiesector veel onderhoud is gepland. Door de aankoop van Demkolec creëert Nuon de nodige ruimte om de aankoopkosten van energie meer in eigen hand te houden.

Demkolec is ontworpen met het doel om 'schone' elektriciteit op te wekken door het vergassen van kolen. De vergassing van kolen levert een aantal voordelen op ten opzichte van verbranding. Zo is het rendement bij vergassing hoger, waardoor er minder kolen nodig zijn per kWh stroom en waardoor Demkolec ook minder CO2 uitstoot. Bovendien worden bij het vergassen zeer veel minder verzurende gassen (SO2 en NOx) in de lucht gebracht en zijn er minder stofemissies.

De ondernemingsraden en vakorganisaties zijn vanochtend geïnformeerd. De voorgenomen transactie zal naar verwachting geen invloed hebben op de werkgelegenheid. Er werken 65 mensen bij Demkolec.

Voor vragen over onderstaande berichten kunt u contact opnemen met het secretariaat van de persdienst op telefoonnummer: 020-5974255