Cito

Citogroep ontwikkelt effectief systeem

Audit Toetswijzer positief

Persbericht 22 juni 2001

De Citogroep uit Arnhem heeft met Toetswijzer een site gerealiseerd binnen Kennisnet met objectieve informatie over toetsing, examinering en evaluatie. Omdat Toetswijzer mede gefinancierd wordt door het Ministerie van OCenW is het beoordeeld door een extern deskundige, prof. dr. G. Kanselaar. De beoordeling is positief op het gebied van kwaliteit en relevantie van het informatieaanbod. Toetswijzer is nog in ontwikkeling. De beoordeling geeft aan dat het belangrijk is de doelgroepen op een meer interactieve manier te bereiken. De doelgroepen van Toetswijzer zijn dezelfde als van Kennisnet: docenten en managers, leerlingen (en hun ouders) binnen primair onderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie en lerarenopleidingen. Toetswijzer is operationeel sinds oktober 2000.

Het door de Citogroep ontwikkelde datamodel en het content management systeem zijn eenvoudig en effectief, oordeelt Kanselaar. Het informatieaanbod bestaat op dit moment voor een groot deel uit bronnen met actualiteitswaarde en bronnen die op internet beschikbaar zijn. De kwaliteit van het totale informatieaanbod blijkt goed te zijn. De informatie is betrouwbaar, accuraat, objectief en relevant voor de specifieke doelgroepen. De ondersteuning in het zoeken van gerelateerde informatie is ook goed. Verder is de navigatie door de menustructuur gebruiksvriendelijk. Er is een maandelijkse groei van het aantal gebruikers en een gestage toename van het aantal abonnees op de elektronische `Nieuwsbrief'.
De resultaten van de audit zijn gebaseerd op schriftelijke informatie over het project, gesprekken met verschillende informanten van de Citogroep en informatie verkregen door het raadplegen van de website http://toetswijzer.kennisnet.nl.

Verbeteringen
De redactie van Toetswijzer heeft in een gesprek aangegeven dat het aantal bijdragen dat specifiek voor Toetswijzer voor een bepaalde doelgroep wordt geschreven op korte termijn zal toenemen. De vragen naar de relevantie en de bruikbaarheid van Toetswijzer zijn in deze korte levensfase moeilijk te beantwoorden. De website is duidelijk in ontwikkeling. Het informatieaanbod is nu nog vooral geschikt voor docenten en managers. Kanselaar geeft aan dat het belangrijk is de komende tijd te proberen de doelgroepen op een meer interactieve manier te bereiken. En daarnaast de relevantie voor de diverse doelgroepen te vergroten door toename van het informatieaanbod.

Achtergrond
Citogroep is begin 2000 op verzoek van het Ministerie van OCenW gestart met Toetswijzer. Doelstelling van Toetswijzer is het binnen Kennisnet realiseren van een site waarop objectieve informatie op het gebied van toetsing, examinering en evaluatie is samengebracht. De redactie van Toetswijzer selecteert niet alleen relevante informatie over toetsing, examinering en evaluatie, maar ook informatie over toetsconstructie, examenprogramma's, kwaliteitszorg, psychometrie en toetsvoorbeelden. Bovendien zijn er verwijzingen naar toetsen, kenniskringen en instellingen die producten en diensten verlenen op deze gebieden.