PERSBERICHT NEDERLANDSE VERENIGING VOOR NEUROLOGIE

NAAR AANLEIDING VAN UITZENDING "GOUDEN PILLEN" VAN ZEMBLA 21 JUNI

De Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) heeft met verbazing en teleurstelling kennis genomen van de uitzending "gouden pillen" van Zembla van 21 juni jongstleden. In deze uitzending werd van interferonbehandeling bij MS-patiënten ten onrechte het beeld geschetst van een zeer dure, zinloze behandeling. Wereldwijd wordt interferonbehandeling toegepast bij MS-patiënten, omdat bewezen is dat het middel de kans op acute verslechteringen verkleint en de invaliditeit door de ziekte afremt.

Keuzes voor een therapie moeten op wetenschapelijke gronden worden genomen, waarbij het kostenaspect zeker een rol mag spelen. De suggestie die in de uitzending wordt gewekt dat neurologen medicijnen zoals interferon voorschrijven door hun banden met de farmaceutische industrie is onjuist. De NVN betreurt het dat generaliserende uitspraken zoals "artsen die onderzoek doen voor de farmaceutische industrie zijn van het tweede garnituur" en "80% van al het geneesmiddelenonderzoek klopt inhoudelijk niet" worden gedaan zonder dat deze uitspraken ook maar enigszins met feiten zijn onderbouwd. De NVN vindt het ongepast dat in wezen wetenschappelijke meningsverschillen tussen hoogleraren via de media worden uitgevochten met aanvallen op elkaars reputatie en integriteit, waarbij de hele medische beroepsgroep in een kwaad daglicht wordt gesteld.

De NVN is een voorstander van een kritische houding ten opzichte van de farmaceutische industrie en onderschrijft volledig de recent opgestelde gedragscode over de relatie tussen artsen en farmaceutische industrie. Ook heeft de NVN al geruime tijd al haar leden verzocht bij lezingen, artikelen e.d. eventuele banden met de industrie duidelijk te vermelden zoals internationaal gebruikelijk. Een dergelijke transparantie is bedoeld om de zweem van eventuele belangenverstrengeling tegen te gaan. Ironisch genoeg werd in de uitzending van Zembla dit gebruikt als bewijs van de invloed van de farmaceutische industrie op specialisten.

De NVN heeft zich er altijd voor ingezet en is ervan overtuigd dat de Nederlandse neurologen op verantwoorde wijze hun farmacotherapeutische keuzes maken, waarbij steeds het belang van de patiënt voorop staat.

Dr. P.J. Koehler
Voorzitter Nederlands Vereniging voor Neurologie