CDA

CDA ziet kansen voor aparte minister Jeugd en Gezin

Het CDA is verheugd dat het PvdA-Tweede kamerlid Arib met haar pleidooi voor een aparte minister voor Jeugdzaken een stuk in de richting komt van het eerdere CDA-idee een minister voor Jeugd en Gezin. Het CDA-Tweede Kamerlid Coskun Çörüz vindt het idee van een aparte minister voor Jeugdzaken - ingegeven vanuit de negatieve notie dat de jeugdcriminaliteit nog steeds stijgt en de wachtlijsten voor hulp aan mishandelde kinderen nog steeds te lang zijn - echter te beperkt.

"Mevrouw Arib gaat eraan voorbij dat het met 80% van de kinderen in Nederland goed gaat. Wat het CDA betreft, moet in het jeugdbeleid het accent veel meer worden gelegd bij alle jeugdigen, dus ook bij die jongeren waar het wel goed mee gaat. En als het misgaat of dreigt mis te gaan, moet dit zo snel mogelijk worden opgemerkt zodat de jongere een snelle herstart wordt geboden. Preventie en zorg moeten naadloos aansluiten", zegt het CDA-kamerlid in het debat over de nieuwe Wet op de Jeugdzorg.

Om de versnippering tegen te gaan, de coordinatie tussen de verschillende departementen die zich met jeugdzorg bezighouden, te bevorderen en meer aan preventie te kunnen doen, herhaalt het CDA opnieuw haar pleidooi voor een minister voor Jeugd en Gezin. Zo'n minister kan een integraal gezinsbeleid bevorderen waarbij het dan ook gaat om zaken als inkomenspositie van gezinnen, hun zorgpiek en kinderopvang.

Om een samenhangende jeugdbenadering succesvol te laten zijn, moet de jeugdzorg veel meer vermaatschappelijken: meer mensen in de jeugdzorg zullen vanachter hun bureaus vandaan moeten komen en midden in de samenleving gaan functioneren: op scholen, het verenigingsleven, consultatiebureaus en natuurlijk bij de jongere thuis. De rol van het gezin hoort sterker te worden benadrukt. Goede preventie begint bij een bewuste opvoeding, vindt het CDA. Bewustmaking van de ouders is het devies. Ook als het mis is gegaan met een kind moeten ouders bij de oplossing van het probleem worden betrokken met bijvoorbeeld opvoedingsondersteuning en de gezinscoach. Nu is er te veel juridificering van een probleem en voelen ouders zich vaak aan de kant gezet.

Het CDA betreurt het dat staatssecretaris Vliegenthart er niet in slaagt de nieuwe Wet op de Jeugdzorg deze kabinetsperiode van de grond te krijgen. Dit was bij het aantreden van het kabinet beloofd.

De hele bijdrage van Coskun Çörüz aan het Algemeen Overleg over Jeugdzorg kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoon te klikken.

Woordvoerder: Coskun Çörüz tel. 070-3182550

Voor verdere informatie: Marianne Fennema tel.070-3182512 of 06-53267862