Koninklijke Ahold

Ahold President Van der Hoeven: ´Voedselveiligheid hoogste prioriteit voor gehele bedrijfstak´

Retailondernemingen nemen voortrekkersrol in voedselveiligheid wereldwijd

Zaandam, 22 juni 2001 - Ahold-president Cees van der Hoeven maakte vandaag bekend dat 38 belangrijke retailondernemingen nauw samenwerken om wereldwijd de voedselveiligheid te vergroten. De bedrijven verzorgen gezamenlijk met ´s werelds belangrijkste producenten de vaststelling en implementatie van voedselveiligheidsnormen, de ontwikkeling van een waarschuwingssysteem en meer voorlichting van de consument. Hiernaast dringen zij aan op meer activiteiten van de overheid om de veiligheid in de voedselketen te vergroten.

In zijn speech ten overstaan van bijna 1.000 managers uit de voedingsindustrie op het World Food Business Forum te Praag benadrukte Van der Hoeven de noodzaak voor de bedrijfstak zich te richten op versterking van het vertrouwen van de consument in voedselveiligheid.

Namens 38 internationale retailondernemingen die gezamenlijk het Global Food Safety Initiative hebben geïnitieerd, zei Van der Hoeven: ´Voeding is veiliger dan ooit. Wij kunnen niet accepteren dat de consument, terecht of ten onrechte, een gevoel van onveiligheid heeft. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en het is duidelijk dat ook andere partijen dat zullen moeten doen.´

Van der Hoeven ging ook in op de belangrijke rol van de overheid. ´Ook al liggen regelgeving en controle historisch gezien bij de overheid, het is nu tijd dat deze haar inspanningen vergroot en versneld verantwoordelijkheid neemt,´ zei de Ahold-president. ´Overheden moeten zich richten op de zwakste schakels in de voedselketen en de initiatieven van de producenten en retailers omarmen en ondersteunen. We kunnen dan het probleem gezamenlijk aanpakken. Daar heeft de consument recht op´.

Wereldwijde standaards voor voedselveiligheid
Van der Hoeven gaf aan dat retailers en producenten overeenstemming hebben bereikt over een klein aantal zeer strenge standaards ter vervanging van de meer dan 135 die tot nu toe in gebruik waren. De nieuwe standaards complementeren de beste werkmethoden voor productie, verwerking en distributie van voedsel en versterken de HACCP-certificering. Er zijn strenge en controleerbare richtlijnen opgesteld voor controle-instituten om naleving van de wereldwijde standaards te verzekeren.

Waarschuwingssysteem
Van der Hoeven gaf aan dat een waarschuwingssysteem is ontwikkeld dat vanaf oktober in gebruik zal zijn. Dit systeem stelt alle betrokken partijen in de voedselketen en de overheid direct op de hoogte van ongewenste situaties waarop terstond kan worden gereageerd. Ook de overheid heeft hierbij grote verantwoordelijkheid. ´Vaker dan wenselijk bereiken voedingsproducten de consument zonder dat afdoende informatie beschikbaar is om te kunnen oordelen over de veiligheid,´ sprak hij. ´Dit is strijdig met ons gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid en met onze zakelijke belangen. We hebben binnen de bedrijfstak afgesproken de snelheid en effectiviteit waarmee op een crisis wordt gereageerd te vergroten.´

Meer voorlichting voor de consument
Onderzoek toont aan dat de consument onvoldoende op de hoogte is van de moderne ontwikkelingen, zoals biotechnologie, genetische modificatie en integrale gewasbescherming. ´Verder is de keuken van de consument vaak een zwakke schakel in de keten,´ zei Van der Hoeven. ´In het Global Food Safety Initiative werken we samen met branche-organisaties als CIES in Europa en FMI in de VS om de aandacht te vestigen op het belang van hygiëne in de keuken en bij de bereiding van voedsel. Verder willen we de consument voorzien van simpele, effectieve tips. Dit is een wereldomvattend initiatief, want iedereen heeft recht op veilig voedsel, waar men zich ook bevindt.´

Betrokkenheid van overheid noodzakelijk
Ter afsluiting gaf Van der Hoeven aan dat zelden een dergelijke samenwerking tussen retailers en producenten is voorgekomen. Hoewel men elkaars concurrent is, is voedselveiligheid een zaak die iedereen betreft. ´Laat ik het duidelijk stellen,´ zei hij. ´Deze samenwerking geeft aan hoe belangrijk voedselveiligheid is. Als toonaangevende ondernemingen sporen we de overheid aan haar verantwoordelijkheid te nemen en controle- en onderzoeksinstituten in het leven te roepen, nationaal én internationaal. Daarbij moeten scherpe sancties bij misstanden niet worden gemeden. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid te zorgen voor veilige producten op de schappen van alle super- en hypermarkten, waar ook ter wereld.´

De volgende retail-ondernemingen behoren tot het Global Food Safety Initiative:

Ahold, Nederland; Albert Heijn, Nederland; Albertson's, VS; Asda Stores, Engeland; Auchan, Frankrijk; AGWEST, Australië; Carrefour, Frankrijk; COOP, Zwitserland; CWS, Engeland; Delhaize, België; Dunnes Stores, Ierland; Edeka, Duitsland; Esselunga, Italië; FDB, Denemarken; Globus, Duitsland; ICA, Zweden; JMR, Portugal; Kesko, Finland; Laurus, Nederland; Loblaw, Canada; Marks & Spencer, Engeland; Metro, Duitsland; Opera, Frankrijk; Rewe, Duitsland; Sainsbury's, Engeland; Sobey's, Canada; Somerfield, Engeland; Sonae, Portugal; SQTS, Zwitserland; Superquinn, Ierland; Supersol, Israël; Tesco, Engeland; Waitrose, Engeland; Woolworths, Australië; Woolworths, Zuid-Afrika.

Ahold Public Relations: 075-659 57 20
Hans Gobes: 06-55 82 22 98 Nick Gale: 06-55 77 22 83


Dit Ahold persbericht bevat toekomstgerichte informatie. Werkelijke resultaten kunnen afwijken van de prognoses omdat ze worden beïnvloed door factoren waarover de onderneming geen controle heeft, zoals aangegeven in het Ahold jaarverslag over 2000.