Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

ministerie van Landbouw,

Wijziging Regeling aanvullende voorschriften besmettelijke dierziekten dd. 23-06-2001 00:00 uur

22 juni 2001

Toelichting

Met de onderhavige wijziging van de Regeling aanvullende voorschriften besmettelijke dierziekten wordt het bijeenbrengen van schapen en geiten op een vervoermiddel toegestaan indien deze dieren met het desbetreffende voertuig naar één slachthuis worden afgevoerd. Het toestaan van het bijladen op een voertuig ten behoeve van de slacht is aangekondigd in mijn brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 7 juni 2001 (Kamerstukken II 2000/01, 27 622, nr. 65, blz. 7.). Daarin zegde ik toe dat het bijeenbrengen van geiten en schapen op een vervoermiddel ten behoeve van de slacht toegestaan zou worden zodra ten aanzien van de identificatie en registratie (I&R) van deze dieren de nodige verbeteringen zouden zijn doorgevoerd. Inmiddels heeft het bestuur van het Productschap Vee en Vlees een tweetal verordeningen gewijzigd die verbeteringen van de I&R behelzen . Het betreft een wijziging van de Verordening identificatie en registratie schapen en geiten (veehouderij) 1998 en een wijziging van de Verordening identificatie en registratie schapen en geiten (slachterijfase) 1998. De in deze verordeningen doorgevoerde wijzigingen strekken er 'samengevat' toe dat schapen en geiten in elk geval voordat ze de leeftijd van 1 maand hebben bereikt worden gemerkt, dat het vervoer niet plaatsvindt dan nadat een vervoersdocument is opgemaakt, en dat het bedrijfsregister overeenkomstig een model wordt bijgehouden.

De productschapsverordening treedt op 23 juni 2001 in werking, zodat ook de onderhavige regeling dan inwerking kan treden (artikel II).

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ,

Gelet op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en produkten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op de artikelen 17, 18, 30, eerste en vierde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

Artikel 12 van de Regeling aanvullende voorschriften besmettelijke dierziekten wordt gewijzigd als volgt:

* Voor de tekst wordt de aanduiding '1.'geplaatst.
* Er wordt een lid toegevoegd luidende:

* Het verbod, bedoeld in het eerste lid, geldt niet voor voorzover het bijeenbrengen van schapen en geiten betrekking heeft op het bijladen van schapen en geiten op één vervoermiddel ten behoeve van het vervoer naar één slachthuis.
Artikel II

Deze regeling wordt op 22 juni 2001, om 17:00 uur, aan de media bekendgemaakt en treedt op 23 juni 2001, om 00.00 uur, in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,