Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=417118



Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Ministerie van Buitenlandse Zaken Afdeling Zuid-Azië Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 22 juni 2001 Auteur R.M. Claessens

Kenmerk DAO-0618/01 Telefoon 070 3485763

Blad /5 Fax 070 3485323

Bijlage(n) 1 E-mail rob.claessens@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van het lid Karimi over identiteitsteken voor Hindoes in Afghanistan

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier Uwer Kamer van 1 juni 2001, kenmerk 2000111560, waarbij gevoegd waren de door het lid Karimi overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bij U ingediende vragen, heb ik de eer U in bijlage dezes mijn antwoord op de gestelde vragen aan te bieden.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Antwoord van de heer Van Aartsejn, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Karimi.

Vraag 1

Kent u het bericht 'Taliban: Hindoes moeten identiteitsteken dragen'?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Heeft Mullah Mohammed Omar het voorstel dat Hindoes in Afghanistan verplicht een identiteitsteken op hun kleding te dragen, goedgekeurd?

Antwoord

Voor zover bekend is het besluit, waartoe het initiatief werd genomen door het Ministerie ter Bevordering van de Deugd en ter Onderdrukking van de Ondeugd, nog niet door Mullah Mohammed Omar bekrachtigd. De laatste informatie uit Afghanistan is, dat uitvoering van het besluit is uitgesteld. Om deze reden is een in VN-verband voorbereide resolutie waarin afschuw over de maatregel wordt uitgesproken, aangehouden.

Vraag 3

Is het dragen van identiteitstekens voor Hindoes inmiddels gangbaar beleid ? Geldt dit beleid ook voor andere niet-moslim groepen?

Antwoord

Het dragen van identiteitstekens is nog geen gangbaar beleid.

Het beleid geldt niet voor andere groepen. De enige andere groep die hiervoor in aanmerking zou komen zijn Sikhs. Deze onderscheiden zichzelf echter reeds door de specifieke haardracht en het dragen van een tulband.

Vraag 4

Kent u het rapport Human Rights Watch waarin melding wordt gemaakt dat de Taliban ook onderscheid maakt tussen bevolkingsgroepen middels ID-kaarten? 2) Zo ja, heeft het gebruik van ID kaarten met daarin vermeld religie of bevolkingsgroep geleid tot discriminatoir gedrag door de Taliban?

Antwoord

Het rapport is bekend.

Voor zover bekend heeft het gebruik van ID-kaarten niet geleid tot systematisch discriminerend gedrag tegenover religieuze minderheden. De burgeroorlog in Afghanistan draagt wel (mede) een etnisch karakter dat zich vooral manifesteert wanneer de gewapende strijd oplaait. Het is niet waarschijnlijk dat het gebruik van ID-kaarten hierbij een grote rol speelt.

Vraag 5

Hoe was tot nu toe de relatie tussen de Taliban en de Hindoe bevolking? Was er sprake van vervolging, arbitraire arrestaties of mishandeling van deze minderheidsgroep door leden van de Taliban?

Antwoord

De relatie tussen de Taliban en de Hindoe-bevolking was niet bijzonder gespannen; Hindoes mogen vrij hun religie uitoefenen en zij worden niet gedwongen zich te bekeren tot de Islam. Er was en is geen sprake van systematische vervolging van Hindoes door de Taliban.

Vraag 6

Wat is het officiële argument van de Taliban om Hindoes te verplichten zich te onderscheiden door middel van identiteitstekens van andere bevolkingsgroepen? Deelt u de mening dat het onderscheiden van bevolkingsgroepen stigmatiserend werkt en daardoor kwetsbaar maakt voor vervolging door leden van de Taliban?

Antwoord

In een eerste reactie heeft het Taliban-regime laten weten dat de maatregel wordt overwogen op verzoek van de Hindoe-gemeenschap in Afghanistan en dat deze gemeenschap zich tevreden heeft getoond met de beslissing. Het zou de bedoeling zijn tegemoet te komen aan de problemen van Hindoes die vaak ten onrechte door de religieuze politie worden gewezen op godsdienstige plichten in de veronderstelling dat zij Moslim zijn.

Ik deel uw mening over de risico's van stigmatisering en verhoogde kwetsbaarheid als gevolg van de maatregel.

Vraag 7

Op welke wijze heeft India gereageerd op het beleid van de Taliban ten aanzien van de Hindoes? Is er sprake van een verhoogde spanning tussen India, Pakistan en Afhanistan? Zo ja, op welke wijze heeft zich dat geuit?

Antwoord

Het Indiase Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten de maatregel te betreuren. India zou bereid zijn Hindoes die Afghanistan wensen te verlaten, op te vangen. Er is geen sprake van verhoogde spanning tussen de verschillende landen.

Vraag 8

Deelt u de mening dat het Taliban beleid ten aanzien van de Hindoes consequenties heeft voor de al instabiele relatie tussen India en Pakistan, en een veiligheidsbedreiging kan vormen voor de regio? Zo ja, welke maatregelen zijn er genomen door de diverse internationale gremia?

Antwoord

Er zijn geen aanwijzingen dat het Taliban-beleid jegens Hindoes directe consequenties heeft voor de verhouding tussen beide landen.

Vraag 9

Welke mogelijkheden heeft de EU in de regio om druk uit te oefenen op de Taliban? Kan dat rechtstreeks of is er een mogelijkheid om via Pakistan druk op de Taliban uit te oefenen?

Antwoord

Door een EU-vertegenwoordiging is op 25 mei jl. mede namens de Nederlandse regering tegenover de ambassadeur van de Taliban te Islamabad, Pakistan, afschuw en ontzetting uitgesproken over de maatregel Hindoes in Afghanistan te verplichten identiteitslabels te dragen. De Taliban zijn erop gewezen dat een dergelijke maatregel in strijd is met de internationale mensenrechtennormen en dat de Taliban een verantwoordelijkheid hebben etnische en religieuze minderheden te beschermen.

Daarnaast is het initiatief voor de onder vraag 2 genoemde resolutie door een EU-lidstaat (Duitsland) genomen en wordt in samenhang met deze resolutie in New York door de EU een verklaring voorbereid.

Vraag 10

Bent u bereid in EU dan wel VN verband aandacht te vragen voor het toegenomen intolerante gedrag van de Taliban in het algemeen en in het bijzonder ten aanzien van vrouwen en Hindoes?

Antwoord

Nederland vraagt hiervoor in verschillende fora, waaronder de EU en de VN, regelmatig de aandacht en zal dit indien nodig ook in de toekomst blijven doen.

Kenmerk
Blad /5

===