Gemeente Leeuwarden


Toelichting collegebesluit

22 juni 2001

Toelichting van het college Leeuwarden op het collegebesluit d.d. 22 juni 2001 omtrent de relatie buitengewoon ambtenaar der burgerlijke stand (BABS) en huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht.
1. Naar aanleiding van de recente publiciteit rondom huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht heeft het college aan de stadsadvocaat om juridisch advies verzocht omtrent deze kwestie.
2. Hierbij is gebleken dat bij de kwestie rechtspositionele aspecten en het vastgestelde collegebeleid aan de orde zijn.

Met betrekking tot aspecten van rechtspositionele aard:
1. Het college heeft hedenmorgen besloten tot herbenoeming van de betrokken BABS tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor de periode 1 januari 2000 tot 1 september 2001.
2. Deze herbenoeming was noodzakelijk omdat is gebleken dat zij op 23 januari 1996 was benoemd voor de periode van 1 januari 1995 tot 1 januari 2000.

3. In de afgelopen periode werd er stelselmatig vanuit gegaan dat zij in 2003 zou moeten worden herbenoemd. Na het juridisch advies is gebleken dat dit niet overeen komt met de feitelijkheid.
4. De betrokken BABS is hedenmorgen door wethouder Bilker persoonlijk geinformeerd over de herbenoeming tot 1 september 2001. Er is haar bericht dat het college heeft besloten om alle buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand schriftelijk te laten verklaren dat zij alle wettelijke taken - die bij het ambt van buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand behoren - zal uitvoeren. Met andere woorden: indien de betrokken BABS schriftelijk instemt met deze verklaring zal zij na 1 september 2001 worden herbenoemd.

Collegebeleid (en achtergronden):

1. Met betrekking tot partnerregistratie - en nadien huwelijken - van personen van het gelijke geslacht heeft het college van Leeuwarden op 20 juni 2000 besloten dat als beleidslijn geldt dat personen die als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand hun ambt vervullen in Leeuwarden alle wettelijke bij hun functie horende taken dienen uit te voeren. Dit beleid is behandeld in de raadscommissie Bestuur en Middelen. Het beleid is feitelijk vastgesteld op 12 juli 2000 in de raadscommissie Bestuur en Middelen; tegen het collegevoorstel stemde destijds alleen de GPV/RPF/SGP-fractie.

2. In het najaar van 2000 vond in het parlement een discussie plaats over de wetgeving die gaat over huwelijken tussen personen van het hetzelfde geslacht. Naar aanleiding van deze discussie heeft het college van Leeuwarden op 28 september 2000 een brief verstuurd naar de VNG waarin o.a. wordt aangegeven dat het college problemen heeft met de wijze waarop het kabinet - bij monde van de staatssecretaris - gereageerd heeft inzake de gewetensbezwaarden. Aan de VNG is toen verzocht met klem uit te spreken dat het toelaten van gewetensbezwaarden niet strookt met de Grondwet en anderzijds te bevestigen dat het aantstellen van ambtenaren van de burgerlijke stand een louter gemeentelijke taak is waar geen bemoeienis past van het Rijk.

3. Op 14 november 2000 heeft het kabinet (in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer) een toezegging gedaan aan de Tweede Kamer m.b.t. gewetensbezwaarden op dit punt. Deze toezeggingen worden nadien niet in wetgeving opgenomen.
4. Op 12 februari 2001 heeft de VNG per brief naar Leeuwarden gereageerd. In deze brief wordt gesteld dat gemeenten zelfstandig beleid kunnen voeren op dit punt (`gemeenten kunnen hun regelingen terzake op een strikte manier toepassen'), terwijl voorts wordt gesteld dat het `onzes inziens mogelijk is om gewijzigde voorwaarden - zoals de verplichting tot het sluiten van een huwelijk tussen personen van gelijk geslacht - op te nemen in een nieuwe aanstelling volgende op een aanstelling voor bepaalde tijd die van rechtswege eindigt'.

5. Op 27 maart 2001 stuurt het COC Friesland een brief met vragen of in Leeuwarden processen al zo zijn ingericht dat niet alleen uitgegaan wordt van heteroseksuele paren. Deze vragen worden op 11 mei 2001 beantwoord.

6. Op 2 april 2001 gaan twee personen van hetzelfde geslacht in ondertrouw; nadat ze vernemen dat de gekozen buitengewoon ambtenaar der burgerlijke stand moeite heeft met het sluiten van een huwelijk, kiezen ze voor een andere ambtenaar. In een gesprek met de wethouder geven ze aan dat de eerstgekozen buitengewoon ambtenaar weigert hun huwelijk te sluiten. De betrokken buitengewoon ambtenaar laat nadien weten dat ze behoort tot de groep buitengewoon ambtenaren die vanuit hun levensovertuiging moeite hebben met het homohuwelijk.
7. De COC-voorzitter liet op 2 juni 2001 via de media weten dat er in Leeuwarden een buitengewoon ambtenaar is die weigert het huwelijk tussen hem en zijn vriend te sluiten.
8. Gelet op de ontstane situatie en het in Leeuwarden vastgestelde beleid besluit het college op 5 juni 2001 juridisch advies in te winnen. Hiervan wordt dezelfde dag melding gemaakt in de persconferentie na afloop van de collegevergadering.
9. Nadat op 13 juni 2001 in de nieuwsmedia wordt gemeld dat wederom een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht heeft geweigerd, wordt door de college-woordvoerder een toelichting gegeven op het bestaand beleid op dit punt en de aanvraag voor juridisch advies.

Op basis van het juridisch advies en na ruggespraak met de VNG en het ministerie van BZK wordt het collegebesluit op 22 juni 2001 genomen en vastgesteld.