Bve Raad

locatie: home > persberichten > 22-6-2001

Persbericht

De Bilt, 22 juni 2001

Bve Raad: scholen en deelnemers Bve-sector boeken winst met evaluatie WEB

De Bve Raad, brancheorganisatie voor het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie, stelt vast dat de voorstellen van de Stuurgroep Evaluatie WEB (Wet Educatie en Beroepsonderwijs) de scholen en deelnemers in de Bve-sector op winst zetten. Deze Stuurgroep heeft op 22 juni 2001 zijn evaluatie van de WEB aan minister Hermans van OCenW aangeboden. De voorstellen stemmen in grote lijnen overeen met de visie van de Bve Raad op de WEB die op 14 juni 2001 is gepubliceerd.

Als de aanbevelingen van de Stuurgroep worden overgenomen, leidt dat volgens de Bve Raad tot een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs in de Bve-sector. De onderwijsinstellingen kunnen hun onderwijstaken beter uitvoeren en daarover verantwoording afleggen. Er kan sneller worden ingespeeld op de veranderingen in het bedrijfsleven. De kwaliteit van de examens wordt verbeterd. De scholen krijgen meer zeggenschap over de stages en werkplekken van de deelnemers. Voor de deelnemers komt er een betere toegankelijkheid, meer maatwerk, betere doorstroommogelijkheden en een sterkere positie bij de medezeggenschap. De colleges van bestuur krijgen een grotere bestuurlijke verantwoordelijkheid. De invloed van maatschappelijke organisaties op het toezicht op de onderwijsinstellingen wordt vergroot. De volwasseneneducatie en het budget daarvoor komt geheel onder de verantwoordelijkheid van de regionale opleidingencentra (ROC's).

De Bve Raad is voorstander van een intensievere samenwerking tussen de landelijke organen beroepsonderwijs. De Raad is het eens met het advies om de assistentopleidingen in de sector te behouden.

De Bve Raad neemt afstand van het voorstel van de Stuurgroep om de agrarische onderwijscentra (AOC's) te integreren in de regionale opleidingencentra (ROC's). Er is volgens de Raad geen aanleiding om nu iets te wijzigen in het pluriforme karakter van de Bve-sector, met ROC's, AOC's en vakscholen. Wel zouden fusies op basis van eigen keuzes van de betrokken instellingen mogelijk gemaakt moeten worden.

Eind 2001 zal de Bve Raad met een voorstel voor een nieuwe WEB komen. In de voorstellen van de Stuurgroep ziet de Bve Raad extra argumentatie voor de noodzaak van deze nieuwe WEB.