Gemeente Hilversum

Persbericht Week 25
(18 - 24 juni 2001)

_____

B. en W. kiezen voor betere doorstroming openbaar vervoer

De aanleg van vrije busbanen langs de Naarderweg tussen de aansluitingen Witte Kruislaan en Sumatralaan, langs het spoor tussen Soestdijkerstraatweg en Athene in het Arenapark en een nieuwe (bus)oprit naar de A27 vanaf de Soestdijkerstraatweg aan de oostzijde. Met onder meer deze plannen willen burgemeester en wethouders de doostroming van de bussen verbeteren.

Daarnaast stelt het college voor om op zes verkeerslichteninstallaties het openbaar vervoer voorrang te geven: de bestaande installaties op het Oostereind en de Lage Naarderweg en in twee nieuwe installaties op de Soestdijkerstraatweg: de eerste bij de spoorwegovergang en de andere bij de nieuwe oprit naar de A27. Voor de aanleg van de busbanen is een vrijstelling nodig van de bestaande bestemmingsplannen in het kader van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening. Het college stelt voor om hiervoor een verklaring van geen bezwaar aan te vragen.

Totaalplan

De drie busbanen maken onderdeel uit van een totaalplan om de doorstroming van het openbaar vervoer te bevorderen. Behalve de bovengenoemde onderdelen bestaan deze uit het bevorderen van de doorstroming op de Naarderstraat door daar de rijrichting om te draaien, de bestemming tot busbaan van het stuk Schapenkamp vanaf de Beatrixtunnel richting Gooilandplein en de herinrichting van het zogenaamde 'Rondje Tolhuis'. Deze onderdelen zijn momenteel nog in studie.

De plannen kunnen nu worden uitgevoerd omdat de voorbereiding daarvan nagenoeg gereed is. Het zijn onderdelen van de oude HOV-plannen, die naar de mening van het college niet omstreden zijn. Tevens kan de al deels gevoerde artikel 19-procedure voor de vrijstelling bestemmingsplannen worden gecontinueerd. Behalve dat de busbanen nodig zijn voor de doorstroming van het openbaar vervoer zijn ze ook essentieel voor de ontsluiting van het Arenapark en bieden ze een goede uitgangspositie voor een latere ombouw naar light-rail bij het Mediapark. Besluitvorming over deze plannen is nu nodig om nog in aanmerking te kunnen komen voor de De Boer-subsidie.

Na advies van de commissie Verkeer en Buurt op 25 juni 2001 zal het voorstel op 4 juli aanstaande worden voorgelegd aan de gemeenteraad.