Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 22 JUNI 2001

Integrale Jeugdhulp kan echt van start in pilootregio's

Op voorstel van Vlaams Welzijnsminister Mieke VOGELS en Vlaams Onderwijsminister Marleen VANDERPOORTEN heeft de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet goedgekeurd betreffende de integrale jeugdhulp in drie pilootregio's: de gerechtelijke arrondissementen Antwerpen, Gent en tenslotte die van Tongeren en Hasselt samen. Het voorontwerp van decreet voorziet in een afwijkende regelgeving voor de zes betrokken sectoren in de drie pilootregio's voor een periode van twee jaar.

De Integrale Jeugdhulp heeft als opzet de hulp voor jongeren vlotter en efficiënter te laten verlopen. Zes sectoren zijn bij het proces betrokken: de bijzondere jeugdbijstand, de geestelijke gezondheidszorg, het algemeen welzijnswerk, het onderwijs (met name de CLB's), het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap en Kind & Gezin. Zij zullen over hun eigen grenzen heen gaan samenwerken. De verschillende actoren worden zo aangezet om hulpverlening in functie van de 'cliënt' op te zetten.

Het Vlaams Parlement was de stuwende kracht achter dit proces en vroeg in zijn gemotiveerde resolutie van maart 1999 om een aantal experimentele regio's aan te duiden waar er al gestart kan worden met de Integrale Jeugdhulp. Het Parlement onderstreepte krachtig het belang van de flexibilisering van de regelgeving om de integrale jeugdhulp te kunnen testen.

Momenteel hebben de zes betrokken sectoren elk een specifieke regelgeving die soms bij decreet, dan weer bij besluit van de Vlaamse regering is vastgelegd. In de drie geselecteerde pilootregio's is het noodzakelijk om, buiten de beperkingen van de huidige regelgeving, de principes van de Integrale Jeugdhulp te kunnen uittesten. Daarom voorziet het voorontwerp van decreet nu in een bijzonder tijdelijke en gelimiteerde schorsingsmachtiging.

De Vlaamse regering kiest op die manier samen het met Vlaams Parlement voor een dynamisch proces waarbij het beleid niet in Brussel wordt hertekend, maar samen met het betrokken werkveld stapsgewijs gestalte krijgt.

Het voorontwerp van decreet zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Vlaamse Onderwijsraad, de SERV en de Raad van State.

persinfo : Sylvie Fabré, woordvoerster van minister Vogels - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be