Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 22 JUNI 2001

265 miljoen voor ontsluitingsweg mijnterrein Maasmechelen

De Vlaamse regering geeft, als enige aandeelhouder van de nv, de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) de opdracht om een superdividend van 265 miljoen fr. (6.569.180 euro) te laten storten in het Limburgfonds, voor het financieren van een ontsluitingsweg op het mijnterrein van Maasmechelen. Dit gebeurt op voorstel van Vlaams minister van Economie Dirk VAN MECHELEN.

De ontsluitingsweg naar het geplande merkencomplex Value Retail kadert in het zogenaamde Leisure Project, dat reeds eerder door de Limburgse Beleidsgroepen werd aanvaard als een toeristisch hefboomproject. De weg moet het op- en afrittencomplex aan de E314 in Maasmechelen verbinden met het mijnterrein.

De werken werden opgedeeld in twee etappes. De eerste fase startte vorig jaar al in april. De tweede fase zal vermoedelijk op 1/7/2001 het licht op groen krijgen.

Aan het hele project op het mijnterrein is een prijskaartje van meer dan 827 miljoen fr. (20.500.000 euro) verbonden. Het algemeen saldo ten laste van de gemeente bedraagt afgerond 530 miljoen fr. (13.138.000 euro). In toepassing van de Vlaamse wetgeving wordt de bijdrage van het Limburgfonds vastgesteld op 50 % of 265 miljoen fr. Omdat het Limburgfonds momenteel niet over voldoende financiële reserves beschikt op haar begroting 2001, beslist de Vlaamse regering nu via een amendement om een buitengewoon dividend uit te keren voor de ontsluitingsweg naar het terrein van de nv Mijnen.

Persinfo : Kabinet van minister Van Mechelen tel. 02 553 64 11

Marc De Roeck, woordvoerder

Tom Van Caelenberghe, persverantwoordelijke