Philips

The press release below has been issued by Philips Corporate Communications. Please find a Dutch version of the release below.

PHILIPS FOUNDER VAN HET NIEUWE RIJKSMUSEUM

Amsterdam, 22 juni 2001 - Royal Philips Electronics wordt Founder van Het Nieuwe Rijksmuseum, het grote renovatieproject van het museum, dat zich afspeelt tussen 2003 en 2006. In het kader van dit Foundership ondersteunt de onderneming drie grote tentoonstellingen in de periode 2001-2003 en maakt Philips de topstukkenpresentatie mogelijk die tijdens de renovatie in de Zuidvleugel van het museum te zien zal zijn. De Zuidvleugel zal gedurende de sponsorjaren de 'Philips Vleugel' heten.

'Een prachtige samenwerking tussen twee wereldwijd bekende organisaties met Nederlandse wortels en een Amsterdamse zetel,' aldus Gerard Kleisterlee, voorzitter van de Raad van Bestuur van Philips.

De betrokkenheid met Het Nieuwe Rijksmuseum bestaat uit een combinatie van zaken, zoals het Philips-logo op entreebewijzen en mogelijkheden met relaties en Philips-personeel. Daarnaast presenteren het Rijksmuseum en Philips de komende jaren drie grote tentoonstellingen in Amsterdam: 'Rococo: Nederland aan de Zwier' (november 2001), de Aelbert Cuyp overzichtstentoonstelling (zomer 2002) en een tentoonstelling over de 16e-eeuwse kunstenaar Hendrick Goltzius (zomer 2003).

De renovatie van het Rijksmuseum begint in het najaar van 2003. Tijdens deze renovatie, die duurt tot het voorjaar van 2006, blijven de topstukken van het Rijksmuseum te zien voor het publiek: 200 topstukken uit de verzameling (Rembrandt, Vermeer enz) zullen dan in de Zuidvleugel van het museum te zien zijn. Philips maakt ook deze presentatie mogelijk.

Het Nieuwe Rijksmuseum kost 445 miljoen gulden, waarvan 345 miljoen door de overheid wordt bijgedragen. Het Rijksmuseum zelf dient voor de resterende 100 miljoen zorg te dragen, waarmee de publieksfaciliteiten en de nieuwe vaste opstelling kunnen worden gerealiseerd. Daarvan komt 40 miljoen uit de exploitatie, 60 miljoen uit sponsoring. Eerder dit jaar werd de Nederlandse Sponsor Loterij hoofdsponsor van Het Nieuwe Rijksmuseum. Het Rijksmuseum is op dit moment nog in gesprek met een tweede beoogde hoofdsponsor. Met Philips als Founder en de twee hoofdsponsors is dan de financiering rond.

Ronald de Leeuw, hoofddirecteur van het Rijksmuseum: 'Wij zijn ontzettend gelukkig met Philips als founder. Op deze manier geeft Philips opnieuw uitdrukking aan zijn betrokkenheid bij het Nederlandse culturele erfgoed. Hun thema 'Let's make things better' is precies wat wij met het Rijksmuseum gaan doen.'

Voor verdere informatie:
Philips Corporate Communications, Inge Wallage
tel. 020-59 77 198

Rijksmuseum Amsterdam, Frans van der Avest
tel. 020-674 71 71

Koninklijke Philips Electronics N.V. is met een omzet van EUR 37,9 miljard in 2000 de grootste elektronicafabrikant van Europa en een van de grootste ter wereld. Philips is toonaangevend op het gebied van kleurentelevies, verlichting, elektrische scheerapparaten, kleurenbeeldbuizen voor televisies en monitoren en één-chiptelevisieproducten. De onderneming heeft 219.400 werknemers in dienst, verspreid over meer dan zestig landen. Het concern is actief in de sectoren verlichting, consumentenelektronica, huishoudelijke apparatuur, componenten, halfgeleiders en medische systemen. Philips staat genoteerd aan onder meer de New York Stock Exchange (symbool: PHG), de beurzen in Londen, Frankfurt en Amsterdam. Voor meer informatie over Philips: www.news.philips.com