Gemeente Blaricum


- Provincie keurt bestemmingsplan KOM goed

Provincie keurt bestemmingsplan KOM goed
Van: gemeente Blaricum
Onderwerp: bestemmingsplan KOM goedgekeurd
Datum: 22 juni 2001

Bezwaren tegen bestemmingsplan afgewezen

Blaricum De Provincie Noord-Holland heeft het bestemmingsplan KOM grotendeels goedgekeurd. Vrijwel alle bezwaren die gemaakt waren tegen het bestemmingsplan zijn afgewezen.

Bestemmingsplan KOM
Dit bestemmingsplan geeft de randvoorwaarden aan voor de ruimtelijk ontwikkelingen in de kern van het dorp zoals bijvoorbeeld bouwmogelijkheden. Het bestemmingsplan KOM bestond al maar deze plannen moeten periodiek (één keer per tien jaar) herzien worden. In dit geval ging het ook om herziening van het bestemmingsplan uit 1987. Doel van de herziening was ondermeer om de detailhandel in het centrum van het dorp te waarborgen en de dienstverlening zoveel mogelijk buiten de kern van het dorp te laten plaatsvinden. Daarnaast zijn er ook op andere plaatsen in de kom aanpassingen geweest zoals het mogelijk maken dat er op termijn woningen worden gebouwd op het Bernardusterrein.

Bezwaren bebouwing Bernardusterrein
Er waren veel bezwaren gemaakt tegen de woningbouw op het Bernardusterrein aan de Kerklaan.
Zo zou onder andere de afstand tussen de Kerklaan en de bebouwing te klein zijn en ook de afstand tussen het Vitusgebouw en de woningen. De provincie Noord-Holland is van mening dat de gemeente aan deze bezwaren voldoende tegemoet gekomen is door in de toekomst de bebouwing op 11 meter van de Kerklaan te zetten en vindt ook dat de ruimte tussen het Vitusgebouw en de bebouwing voldoende is. De afstand tot het Vitusgebouw is niet afwijkend van wat gebruikelijk is in andere situaties waar wijkgebouwen in de woonomgeving staan. Daarnaast onderschrijft de provincie de wens van Blaricum om in ieder geval de gevels van het Bernardusgebouw die vanaf de Kerklaan zichtbaar zijn te handhaven.
Tot slot heeft de gemeente duidelijk aangegeven dat bebouwing van het Bernardusterrein geen gevaar oplevert voor de activiteiten die in het Vitusgebouw worden gehouden.

Bezwaren bouw scholencomplex Eemnesserweg
Bij de bezwaren tegen dit bestemmingsplan is ook de bouw van het scholencomplex aan de Eemnesserweg aan de orde geweest. De provincie oordeelt dat het besluit van de gemeente om de scholen in één gebouw te vestigen in redelijkheid genomen is en dat er voldoende ruimte is voor parkeren in de buurt van de school aangezien het parkeren hoofdzakelijk gebeurt voor het halen en brengen van kinderen en daardoor een tijdelijke situatie betreft.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer M.T. Pater, (035) 539 95 31 of m.pater@blaricum.nl