Gemeente Leiden

Mond- en klauwzeer tentoonstelling in Kinderboerderij Merenwijk

"Van klauw tot mond: wie is er nu werkelijk gezond?"

Naar aanleiding van de recente epidemie van mond- en klauwzeer (MKZ) heeft de afdeling Natuur- en milieueducatie van de gemeente Leiden een tentoonstelling gemaakt met als titel: "Van klauw tot mond: wie is er nu werkelijk gezond?" Op vrijdag 22 juni a.s. zal wethouder Alexander Pechtold om 16.30 uur als openingshandeling de opdrachten uitvoeren die bij deze tentoonstelling horen. "Van klauw tot mond: wie is er nu werkelijk gezond?" is te bezichtigen tot en met 31 augustus op de kinderboerderij in de Merenwijk, Parkzicht 100. De tentoonstelling gaat in op de ziekte MKZ en de gevolgen die de preventieve maatregelen gehad hebben in Leiden. Onderwerpen die aan bod komen zijn: Op welke manieren verspreidt het virus zich? Waarom is de kinderboerderij zo lang gesloten geweest? Wat eten de dieren? Het leslokaal op de begane grond van de boerderij is speciaal ingericht voor deze informatieve tentoonstelling die o.a. inzichtelijk maakt hoe complex de (internationale) dierenhandel en het transport tegenwoordig is. Daarnaast geeft de tentoonstelling stof tot nadenken over hoe wij mensen met onze dieren omgaan en om willen gaan.

De tentoonstelling is op overzichtelijk wijze ingedeeld, zodat grote en kleine bezoekers gemakkelijk informatie vinden over allerlei onderwerpen die met MKZ te maken hebben. Voor kinderen is de expositie leerzaam door het gebruik van eenvoudige opdrachtjes die hen moeilijke termen als 'evenhoevig' duidelijk maken.

De expositie "Van klauw tot mond: wie is er nu werkelijk gezond?" is een initiatief van de afdeling Natuur- en milieueducatie van de gemeente Leiden. Op deze manier wil zij begrip vragen voor de sluiting van de kinderboerderij Merenwijk en diverse andere dierenweitjes in de stad.
De gratis toegankelijke tentoonstelling is iedere dag geopend van 9.00
- 16.30 uur.
De locatie is: kinderboerderij Merenwijk, Parkzicht 100 in Leiden. Parkeren is mogelijk op het aangrenzende parkeerterrein dat pal tegenover de hoofdingang van de kinderboerderij ligt. Via de rondweg in de Merenwijk is dit parkeerterrein gemakkelijk bereikbaar.