Politiebericht Limburg-Noord: Venlo 22-06-2001 Mediabericht 22 juni (13.15 uur)

Politie gaat voor veilig én gezellig OLS

BOSHOVEN Vele tientallen politiemensen zullen zich bij het Oud Limburgs Schuttersfeest op 1 juli 2000 in Boshoven inzetten om er een gezellig én veilig OLS van te maken. De politie bereidt zich voor om op de betreffende zondag maar eventueel ook op de zaterdag erna, 7 juli, tijdens het afkavelen, zichtbaar aanwezig te zijn. Op de vrijdagavond voor het OLS, 29 juni, staat er een optreden van Rowwen Hèze en Harry & de Gebroeëke Zwiêgelkes op het programma. Dat belooft een drukke avond te worden waarbij ook de politie present zal zijn.

Politie-organisatie
De politie van de basiseenheid Nederweert participeert nadrukkelijk in de organisatie van het OLS. Gebiedsmentor Peter Peeters maakt vanaf het eerste moment deel uit van de werkgroep Overheid. Daarin worden zaken geregeld die onder anderen met openbare orde en veiligheid te maken hebben. In de basiseenheid Nederweert werken 40 mensen. De basiseenheid Nederweert op haar beurt maakt deel uit van het district Weert, dat weer onderdeel is van de politieregio Limburg-Noord. Voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid tijdens het OLS 2001 hoeft de politie van de basiseenheid Nederweert nauwelijks een beroep te doen op naburige basiseenheden voor assistentie. Wel is de medewerking toegezegd door de politie uit België, de Koninklijke Marechaussee en de afdeling stadstoezicht van de gemeente Weert.

Verkeersplan
Een van de onderwerpen waarbij de politie betrokken is, is het verkeersplan. Al het doorgaande verkeer wordt tijdens het OLS omgeleid via de Ringbanen, de Eindhovensweg en de A2. De wijk Boshoven is zondag 1 juli in principe afgesloten voor verkeer. Er zijn voldoende gratis parkeergelegenheden voor zowel autos, fietsen en bussen. Er worden aparte routes aangegeven voor bussen en personenautos. De meeste parkeergelegenheden zijn op loopafstand van het terrein. Vanaf het station Weert is er die dag eveneens een pendeldienst voor bezoekers van het evenement. Met name de bezoekers uit de omliggende gemeenten worden gestimuleerd om per fiets naar het feestterrein te komen. De organisatie verwacht bij goed weer ongeveer 60.000 bezoekers. Ze maakt daarbij wl de kanttekening dat het weer daarbij een belangrijke rol speelt.

Inzet
De lijst van in te zetten politiemensen en materieel ziet er indrukwekkend uit: voor zondag 1 juli staan er ruim 85 politiemensen gepland. Aan materieel heeft de politie 60 portofoons nodig. Er worden naast politie-autos, 6 motoren, 20 fietsen, 6 bromscooters en een aantal paarden ingezet. De fietsen en de bromscooters worden met name ingezet om het festival-terrein en de dorpskern van Boshoven te besurveilleren. Aan de rand van het terrein wordt een politiepost ingericht die de hele dag bemand zal zijn. In deze post kunnen de bezoekers terecht voor aangiftes maar ook voor vragen. Vanuit een Mobiele Container Unit (MBU) wordt het centrale commando gevoerd. Deze unit staat geparkeerd op een terrein aan de Princenweg. Deze weg is met Oud Boshoven, Boshoverweg en Hulsterdijk op 1 juli in gebruik als calamiteitenroute. Dit houdt in dat deze route slechts toegankelijk is voor hulpverleningsdiensten. Zij hebben hun centrale lokatie dan ook aan deze route gekozen.

Gezellig én veilig
Gezien de ervaringen van alle voorgaande jaren gaat de politie ervan uit dat ook dit OLS vlekkeloos gaat verlopen. De politie weet dat de schutters, hun supporters en de bezoekers niet uit zijn op vervelende dingen. Integendeel; ze willen er een gezellig feest van maken. De politie zal dat op alle mogelijke manieren ondersteunen. Er zijn natuurlijk wat maatregelen op de achterhand voor het geval dat nodig zou zijn. Zo wordt in voorkomende gevallen snelrecht toegepast. Dat betekent dat mensen die zich niet aan de spelregels houden lik op stuk krijgen; hen wordt terplaatse een boete opgelegd en als ze die niet betalen zullen ze zich kort daarna voor de rechter in Roermond moeten verantwoorden. Voor eventuele foutparkeerders die verkeersgevaarlijk of op de optochtroute geparkeerd staan, geldt een afsleepregeling. De politie gaat er van uit dat al deze middelen niet of nauwelijks worden ingezet. De politie gaat voor een gezellig én veilig OLS 2001.