Provincie Friesland

Persberichten

Provincie besteedt openbaar vervoer Waddeneilanden aan

De provincie Fryslân besteedt als één van de eerste provincies van Nederland een deel van het openbaar vervoer aan. Het gaat hierbij om het openbaar vervoer op de waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Vervoerders kunnen een offerte uitbrengen op basis van een bestek dat is opgesteld in nauw overleg met de eilandgemeenten. Er kan worden ingeschreven op het openbaar vervoer voor één of meerdere eilanden. De vervoerder die met de beste aanbieding komt, krijgt het recht om voor een periode van 3 jaar het openbaar vervoer op het eiland te verrichten. Als een vervoerder het goed doet, kan die periode met nog eens 3 jaar worden verlengd.

Omdat het gaat om een relatief klein vervoerpakket, wordt niet alleen belangstelling verwacht van openbaar vervoerbedrijven, maar ook van taxibedrijven, touringcarbedrijven en de
rederijen die naar de eilanden varen. Er hebben zich al verschillende geïnteresseerden
gemeld.

De provincie wil reizigers nauwer betrekken bij het openbaar vervoer op de eilanden.
Daarom wordt bij de selectie van de beste vervoerder(s) ook gebruik gemaakt van een
klantenpanel. Het advies van het klantenpanel is medebepalend voor de uiteindelijke keuze. Ook als de vervoerder eenmaal rijdt, is de mening van de reizigers van belang. Zo wordt jaarlijks een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder de buspassagiers. De uitslag van deze onderzoeken is medebepalend voor de verlenging van het recht van de vervoerder om openbaar vervoer te verrichten.

In september aanstaande wordt beslist welke vervoerder op welk eiland gaat rijden.

22 juni 2001