NMBS

22 juni 2001

Eurostar introduceert niet-rokenbeleid op de trein

Eurostar zal vanaf 1 oktober 2001 een niet-rokenbeleid aan boord van al haar treinen introduceren.

Deze beslissing kwam er nadat de passagiers werden gepolst over hun bezwaren over roken aan boord van de trein. Er is een groeiende vraag naar niet-rokersplaatsen en een teruglopende vraag naar zitplaatsen in de rokersafdeling, terwijl Eurostar het aantal passagiers heeft zien toenemen gedurende de laatste jaren.

Deze situatie betekent dat, gezien de aanzienlijke passagierstoename, er druk komt te staan op de beschikbaarheid van niet-rokersplaatsen. Vaak zijn de enige vrije plaatsen gedurende spitsuren te vinden in het rokersrijtuig. Het besluit om alle rijtuigen rookvrij te maken, moet dit probleem oplossen.

Een Eurostar bestaat uit 18 rijtuigen waarvan 10 `standard'-klas, zes eerste klas (waarvan één een `Premium First' op de route naar Parijs) en twee barrijtuigen. Deze zullen dus allemaal niet-rokers worden.

Het is niet mogelijk om roken op de treinen buiten de spits toe te staan omdat dezelfde treinen gedurende een korte periode ook gebruikt worden tijdens de spits. Hierdoor kan de noodzakelijke grondige schoonmaak die vereist is om niet-rokers een rookvrije plaats aan te bieden, niet plaatsvinden.

Deze verandering is onderdeel van het Eurostar-programma waarbij alle rijtuigen vanaf 2002 opnieuw zullen worden ingericht. Twee jaar geleden werd al met succes een niet-rokenbeleid geïntroduceerd op de treinen naar Disneyland Parijs.

© 2001 NMBS