WSPA AFDELING NEDERLAND

Dierenbeschermers: Géén Olympische Spelen voor China

Dierenbeschermingsorganisatie voert actie tegen Olympische kandidatuur
Peking i.v.m. wrede behandeling dieren.

Naast kritiek van mensenrechtenorganisaties op de kandidatuur van Peking om de Olympische Spelen in 2008 te organiseren, voert ook de grootste dierenbeschermingsorganisatie ter wereld, de World Society for the Protection of Animals (WSPA), actie tegen Peking. De WSPA heeft het Internationaal Olympisch Comité dringend verzocht om de Olympische Spelen 2008 niet aan China te gunnen. De reden is de brute wijze waarop China met dieren omgaat, zoals het aftappen van gal bij levende beren. In ruim 200 'berenboerderijen' wordt dagelijks bij meer dan 7.000 Aziatische zwarte beren gal 'gemolken' via een permanente opening in de galblaas.

IOC nodigt WSPA uit om voorstel te schrijven over dierenrechten.

Onlangs heeft de WSPA alle leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) middels een brief en een video geïnformeerd over haar bezwaren tegen de kandidatuur van Peking. Vervolgens heeft een internationale delegatie van de WSPA, waaronder afdeling Nederland, donderdag 14 juni jl. bij het IOC-hoofdkantoor in Lausanne een demonstratie georganiseerd met een levensechte beer, om het protest kracht bij te zetten. Tijdens een gesprek met de heer Gilbert Felli, directeur sport van het IOC, heeft deze de WSPA uitgenodigd om suggesties te doen voor een Olympische paragraaf over dierenrechten. 'Stuurt u mij deze persoonlijk toe en ik zal hem doorsturen naar de Milieucommissie van het IOC, om te kijken wat zij er van vinden', aldus Felli.
Victor Watkins, directeur 'Libearty' van de WSPA: 'Uiteraard gaan wij aan dat verzoek voldoen. Want wij vinden dat voortaan behalve mensenrechten, ook wreedheden jegens dieren moeten meewegen in de beoordeling van een gastland. En voor nu geldt wat ons betreft heel simpel: zolang de 'berenboerderijen' in China zijn toegestaan, moet China niet als gastland van de Olympische Spelen gekozen worden'.