Actueel

Afscheid van de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden, mr. Theo B. ten Kate op 22 juni 2001

Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 22-06-2001

PERSBERICHT VAN DE GRIFFIER VAN DE HOGE RAAD DER NEDERLANDEN, BUITEN VERANTWOORDELIJKHEID VAN HET COLLEGE

Afscheid van de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden, mr. Theo B. ten Kate op 22 juni 2001.

In juni 2001 bereikte Ten Kate de leeftijd van 70 jaar en daarmee de wettelijke leeftijdsgrens.

Ter gelegenheid van het defungeren van mr. Ten Kate kwam de Hoge Raad op 22 juni bijeen in een plechtige, buitengewone zitting. De rede die Ten Kate op deze zitting heeft gehouden heeft als titel "EFFICIENCY EN RECHT".

In zijn inleiding wijst hij erop dat de negen jaar, waarin hij het ambt van procureur-generaal heeft vervuld, sterk in het teken hebben gestaan van hervormingen, reorganisaties, vernieuwingen enzovoorts en de daaraan gepaard gaande of daaruit voortvloeiende wetgeving, zoals de zeer recent in de Tweede Kamer der Staten-Generaal behandelde voorstellen van Wet Organisatie en bestuur gerechten en Wet Raad voor de rechtspraak.

Ten Kate ziet het begrip "efficiency" als de aanjagende motor; efficiency die de uitvoerende macht de laatste jaren als nieuw "item" op de voorgrond heeft geplaatst in haar streven de overheid in te krimpen en de overheidsuitgaven tot het hoogst noodzakelijke te beperken.

"De overzetting van dit streven op de Rechterlijke Macht, waar dit streven in vruchtbare aarde viel, stuit op een wezenlijk probleem, omdat de werkwijze van de Rechterlijke primair niet economisch maar door het recht - dat overigens ook tijdige uitspraken vergt - wordt bepaald, ."

Ten Kate wijdt een aantal beschouwingen aan het spanningsveld dat uit het bovenweergegeven citaat uit zijn rede naar voren komt. Hij doet dat vanuit verschillende gezichtshoeken. Afhankelijk van de gezichtshoek van waaruit het probleem wordt bekeken, wisselt de inhoud van het begrip efficiency.

Mr. Ten Kate wordt met ingang van 1 juli 2001 als Procureur-Generaal opgevolgd door mr. A.S. Hartkamp, thans Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad.