LTO Nederland

Wethouder en gedeputeerde tonen toewijding

Glastuinbouwgebied Rijsenhout krijgt er 325 ha bij

Vrijdag 22 juni 2001 - Het glastuinbouwgebied Rijsenhout krijgt de komende jaren een flinke opknapbeurt en uitbreiding. Van de circa 160 ha bestaand glas wordt 75 ha geherstructureerd, de huidige 250 ha modern glas blijft gehandhaafd en de provincie wil met de gemeente Haarlemmermeer 325 ha beschikbaar stellen voor nieuwe glastuinbouwbedrijven.

Dit zei gedeputeerde B. Verburg vorige week tijdens een voorlichtingsavond voor de betrokken tuinders. Het Rijsenhoutse glasgebied, ruwweg gelegen ten oosten van de Aalsmeerderweg, wordt gekenmerkt door veelal kleinere en slecht verkavelde bedrijven. Veel bedrijven hebben in de loop der tijd ook nevenactiviteiten ontwikkeld die niets met de glastuinbouw te maken hebben, zoals caravanstallingen. Verder is de gemiddelde bedrijfsomvang klein en de gemiddelde leeftijd van de ondernemers hoog. Dit blijkt uit een inventarisatie, een jaar geleden uitgevoerd door WLTO Advies. Een deel van de problemen is terug te voeren op een gebrek aan handhaving door de gemeente, zo erkende wethouder Görtemöller van Haarlemmermeer. Overigens zijn er grote verschillen, zo bleek uit het onderzoek van de WLTO. De bedrijven die wel goed zijn verkaveld, laat men in de herstructurering ongemoeid.
Opvallend op de bijeenkomst was de grote toewijding die zowel wethouder Görtemöller als gedeputeerde Verburg uitspraken richting de tuinders. ,,We zullen de grondspeculanten geen kans bieden om het agrarisch gebied nog aan te tasten.
De gemeente en de provincie willen voor nieuwvestiging en uitplaatsing uit het oude gebied een groot gebied aan de westzijde van de Aalsmeerderweg aanwijzen in het nieuwe streekplan, waar overigens nu nog akkerbouwers zijn gevestigd. Het gebied blijft sowieso een agrarische bestemming houden, zo verzekerde Verburg. De glastuinbouw als economische activiteit is net zo essentieel als de KLM voor Schiphol is; ze zijn de homecarrier voor de Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer. In totaal zal het glastuinbouw rond Rijsenhout 700 hectare gaan tellen, dat is inclusief infrastructuur. De herstructurering kan starten zodra het nieuwe streekplan is aanvaard.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: westweek@wlto.nl

(Auteur: Redactie Westweek)