Aedes

Afschaffen verhuurregels geeft huurder meer vrijheid

22 juni 2001

Het afschaffen van de regels bij toewijzing van een huurwoning zorgt ervoor dat huurders veel meer keuzevrijheid krijgen bij het zoeken naar een woning. "Een positieve ontwikkeling," stelt Willem van Leeuwen, voorzitter van Aedes vereniging van woningcorporaties, "want de wensen en voorkeuren van huurders staan voorop." De brancheorganisatie reageert hiermee op het besluit van woningcorporaties en gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen om de regels los te laten bij de toewijzing van een huurwoning.

Vanaf september worden nieuwe huurders niet meer gecontroleerd op inkomen en huishoudensgrootte. Tot dit revolutionaire besluit zijn corporaties en gemeenten in het KAN-gebied gekomen na een eenjarig experiment Woonruimteverdeling. De resultaten van het experiment zijn de woningcorporaties, gemeenten en bewoners zó goed bevallen, dat alle woningen met een huur tot ongeveer 950 gulden zonder regels worden toegewezen.

Meer vrijheid in de woonkeuze zorgt voor tevreden huurders. Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen: "Je merkt dat er bij woningcorporaties een ontwikkeling gaande is van `pand naar klant'. De stenen zijn niet meer het belangrijkste, de burger en zijn woonbehoefte staat centraal en daar horen minder strakke regels bij." Volgens de Aedes-voorzitter blijven woningcorporaties wel aanspreekbaar op goed wonen voor kwetsbare groepen. "Ook voor mensen met een smalle beurs geldt de keuzevrijheid, maar dan moeten corporaties en gemeente met elkaar afspreken hoe zij waarborgen dat er voor hen ook voldoende slaagkans is", aldus Van Leeuwen.

reageer