Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten / Dossier MKZ

Geen varkenspest aangetroffen in geruimde varkens

22 juni 2001 -
In geen van de monsters die vorige week in Deurne bij de geruimde varkens zijn genomen, is het virus van de klassieke varkenspest aangetroffen. Dit rapporteerde het onderzoekslaboratorium ID-Lelystad vandaag aan het Ministerie. Op het bedrijf in Deurne werden zo'n 4.700 dieren geruimd.

Een tweede bedrijf van dezelfde eigenaar, in Evertsoord, dat vanwege intensieve contacten met het bedrijf in Deurne geblokkeerd was, is eveneens vrijgegeven nadat een dierenarts een laatste voorzorgsinspectie van de aanwezige dieren had verricht. Het resultaat van die laatste inspectie was eveneens negatief.

Om basis van deze uitslagen kan worden gesteld dat de klassieke varkenspest niet uit Spanje is geïmporteerd via de door Spanje retour gezonden varkens. De varkens waren door Spanje retour gezonden vanwege de MKZ restricties die het land eenzijdig bleef handhaven.

Eerder had de RVV al vastgesteld dat er sinds 1 mei 2001 geen import van varkens uit Spanje had plaatsgevonden, ook niet via ons omringende landen. De RVV blijft echter waakzaam voor deze uiterst besmettelijke varkensziekte. Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij raadt toeristen die naar Spanje reizen aan zich niet in de nabijheid van varkenshouderijen te begeven.