Commissariaat-
generaal
voor de euro
Perscommuniqué
Brussel, 22 juni 2001

Verdeling eurominikits via de werkgevers

Op 1 januari 2002 worden de euromunten en -biljetten in omloop gebracht. Teneinde reeds na een tweetal weken een kritische massa van contante transacties in euro te bereiken en zo de ongemakken van de periode van dubbele circulatie, die loopt tot 28 februari 2002, zoveel mogelijk te beperken, zullen een aantal sectoren reeds vóór de datum van 1 januari 2002 bevoorraad worden met euro's. Zo kan het grote publiek zich vanaf 15 december 2001 een eurominikit aanschaffen. Dit is een standaardpakket muntstukken, bestaande uit 29 muntstukken voor een totale waarde van 12,40 euro, of 500 Belgische frank. In totaal zullen 5 miljoen eurominikits beschikbaar zijn. Deze zullen verdeeld worden via de banken, De Post, de Nationale Bank van België en de openbare vervoermaatschappijen. Sommige werkgevers zullen een eurominikit aanbieden aan hun personeel.

Werkgevers met minder dan 60 werknemers kunnen de eurominikits vanaf 1 december 2001 gewoon kopen in een bank- of postkantoor. In principe is geen voorafgaande bestelling nodig, wat niet belet dat men vooraf contact kan opnemen om de geplande aankoop te melden.

Werkgevers met 60 werknemers of meer in dienst konden tot 15 juni 2001 eurominikits bestellen bij de Nationale Bank van België. In totaal werden er 2.200 bestellingen geplaatst voor zo'n 860.000 eurominikits. Daarmee kan gesproken worden van een echt succes. Bovendien zal dit cijfer nog oplopen met het aantal eurominikits dat door werkgevers via de loketten van de banken en De Post zal worden afgehaald.

Met het terbeschikking stellen van de eurominikits hoopt men dat een groot deel van het publiek vanaf
1 januari 2002 zijn aankopen zo gepast mogelijk met euro's zal kunnen betalen, of zelfs al zijn boodschappen voor kleine bedragen in euro zal kunnen verrichten. Deze maatregel zal de handelaars in staat stellen hun kasvoorraad in euro, die nodig is om massaal in die munt terug te geven, beperkt te houden en zal de inbreng van euromuntstukken in het economische verkeer bespoedigen. De bevolking zal worden gesensibiliseerd om de munten van deze eurominikit daadwerkelijk uit te geven bij de betaling van aankopen en de eurominikit niet te bewaren als souvenir. De verpakking is dan ook navenant : zo sober en zo weinig aantrekkelijk mogelijk.

Om de verdeling van eurominikits via de werkgevers aan te moedigen, hebben de Minister van Financiën en de Minister van Sociale Zaken besloten om de toekenning van een eurominikit door een werkgever aan zijn werknemers te beschouwen als een uitzonderlijk sociaal voordeel, dat als dusdanig vrijgesteld is van belastingen en sociale




bijdragen en aftrekbaar is als beroepskost voor de werkgever. Om dit bijzonder fiscaal en parafiscaal statuut te genieten, dient aan een aantal voorwaarden te worden voldaan :
1. het voordeel moet worden toegekend aan elke werknemer die op 15 december 2001 in dienst is;
2. per werknemer mag slechts één eurominikit worden toegekend;
3. de werkgever moet zelf instaan voor de verdeling van de eurominikits aan zijn werknemers;
4. de eurominikit moet een bijkomend sociaal voordeel vertegenwoordigen (m.a.w. mag niet in de plaats komen van andere in de onderneming geldende voordelen waarop het personeel recht heeft op basis van zijn arbeidscontract of van collectieve arbeidsovereenkomsten).

Werkgevers met 60 werknemers of meer in dienst die geen eurominikits hebben besteld bij de Nationale Bank van België en die alsnog geïnteresseerd zouden zijn, worden verzocht contact op te nemen met hun financiële instelling.


* * *
Nadere informatie is eveneens beschikbaar op volgende webpagina: http://www.nbb.be/EU/N/pdfnl/infominiN.pdf

Voor bijkomende inlichtingen kunt u steeds contact opnemen met mevrouw Elsy Liebaut (tel. 02 221 46 98) of met de heer Nabil Jijakli (tel 02 221 25 46).


* * *
Commissariaat-generaal voor de euro de Berlaimontlaan 14 1000 Brussel

Tel: 02 221 33 42 Fax: 02 221 31 53 E-mail: eurocel@bnbb.be


* * *